Hivatalos nyelvek

By | 2012-05-18
Megosztás:

202 országot fogok figyelembe venni. A 193 ENSZ-tagállamot, Vatikánt és a 11-tagú el nem ismert ill. vitatott államiságú kategóriából kizárólag 8-at, kizárva a 3 vitatott államiságút. Gondolkodtam a nem-független területek bevételében is, de mivel ez torzítana, így inkább kihagyásuk mellett döntöttem.

A nyelveknél csak azokat veszem figyelembe, melyek egy adott ország teljes területén hivatalos státusszal bírnak, azaz a regionálisan hivatalos nyelveket nem. Egyes országokban jogilag nincs hivatalos nyelv (pl. az USÁ-ban), itt a kormány által de facto alkalmazott nyelvet fogom figyelembe venni.

Úgyszintén a transzkontinentális országokat (melyek egynél több kontinensen terülnek el) kizárólag egyetlen kontinensnél veszem figyelembe.

Az „ingadozó kontinensidentitású” országokat (melyeket egyszerre több kontinensnél is fel szokás sorolni) szintén csak egyetlen földrésznél veszem figyelembe.

A 6 földrész tekintetében így az országok száma:

 • Afrika – 54 + 1 = 55
 • Amerika – 35 + 0 = 35
 • Antarktisz – 0 + 0 = 0
 • Ázsia – 43 + 1 = 44
 • Európa – 48 + 6 = 54
 • Óceánia – 14 + 0 = 14
 • összesen – 194 + 8 = 202

Amerika

spanyol hivatalos nyelv 18 országban (két karibi szigetországban, a Dominikai Köztársaságban és Kubában, valamint 16 országban magán a szárazföldön).

Az angol hivatalos nyelv 14 országban. Észak-Amerikában Kanadában és az USÁ-ban, 1-1 közép- és dél-amerikai országban (Belize és Guyana), valamint 10 karibi szigetországban.

francia hivatalos nyelv 2 országban (Haiti és Kanada).

holland hivatalos nyelv 1 országban (Suriname).

portugál hivatalos nyelv 1 országban (Brazília).

Ez összesen 36, mivel Kanadában 2 hivatalos nyelv van.

A haiti kreol hivatalos nyelv 1 országban (Haiti), azonban hivatalos használatban írásban a franciával együtt használatos. Beszédben gyakorlatilag mindenki a haiti kreolt beszéli.

kreol nyelv keveréknyelv, mely általában valamely nyelv kezdetben leegyszerűsített változata, mely a nyelvet beszélők eredeti anyanyelvéhez alkalmazkodott, majd azok egyetlen anyanyelvévé vált, s önálló nyelvvé változott az idők folyamán. A még nem teljesen kialakult kreol nyelv elnevezése pidzsin nyelv, ez azt a stádiumot jelenti, amikor az illető nyelvet még nem anyanyelvként, hanem amellett beszélik.

A haiti kreol a francia alapján alakult ki, mára saját irodalommal rendelkezik. A haitiaiak többsége kizárólag a haiti kreolt beszéli, az iskolázottabb réteg viszont franciául is beszél. A rádiók, tévék, újságok általában a haiti kreolt használják, viszont a hivatalos állami okmányokat rendszerint franciául adják ki.

Bolíviában a spanyolon kívül még 38 indián nyelv is hivatalos státusszal rendelkezik, azonban a gyakorlatban a hivatalos életben a spanyol használatos.

Paraguayban a spanyol mellett a guaraní indián nyelv is hivatalos, azonban a gyakorlatban a hiavtalos életben a spanyol használatos.

Mind Bolíviában, mind Paraguayban a lakosság nagy része beszéli ezeket az indián nyelveket, azonban hivatalos használatul erősen korlátozott a spanyolhoz képest.

Óceánia

Az angol hivatalos nyelv mind a 14 óceániai országban. Közülük Ausztráliában, a Mikronéziai Szövetségi Államokban és a Salamon-szigeteken kizárólag az angol a hivatalos nyelv.

francia hivatalos nyelv 1 országban (Vanuatu). Vanuatuban mind az angol, mind a francia hivatalos. Ennek oka, hogy eredetileg Vanuatu közös brit-francia gyarmat volt Új-Hebridák név alatt.

11 országban az angol/francia mellett egyéb hivatalos nyelv is van. A dél-amerikai erősen ceremoniális jellegű hivatalos indián nyelvekkel ellentétben ez általában tényleges használatot jelent.

A maori nyelv hivatalos Új-Zélandon, itt azonban a gyakorlatban az angol használatos, mivel a maorik a lakosság alig 5 %-át teszik ki.

A következő országokra jellemző, hogy a lakosság túlnyomó része a hivatalos angol/francia nyelvet nem beszéli, azt elsősorban csak az iskolázottabbak és természetesen a volt gyarmatosítók leszármazottjai beszélik. A lakosság zöme csak a helyi eredetű hivatalos nyelvet ismeri, mely azonban ténylegesen is használatos az angollal/franciával párhuzamosan az állam által.

Az angol mellett Tongán hivatalos nyelv a tongai, Tuvalun a tuvalui, Szamoán pedig a szamoai, mindhárom a polinéziai nyelvek közé tartozik.

Nauruban a naurui is hivatalos, ez a mikronéziai nyelvek közé tartozik. Szintén mikronéziai nyelv a Marshall-szigeteken hivatalos marshall-szigeteki nyelv és a Kiribatin hivatalos kiribati nyelv.

Palaun hivatalos nyelv a palui. Fidzsin hivatalos a fidzsi nyelv, valamint a hindi, ennek oka a nagyszámú indiai eredetű lakosság.

Vanuatuan a harmadik hivatalos nyelv a bislama, ami egy angol alapú kreol nyelv. Hasonló a helyzet Pápua Új-Guineában, ahol hivatalos nyelv egy helyi pápuai alapú kreol nyelv valamint egy angol alapú másik kreol nyelv, a tok pisin. Ez utóbbi nyelvet beszélik a legtöbben Pápua Új-Guineában, bár a hivatalos okmányok első nyelve az angol.

Afrika

Afrika 54 országából hivatalos nyelv az arab 13 országban. Közülük a Comore-szigeteken, Csádban, Dzsibutiban az arab mellett a francia is hivatalos, Szudánban pedig az arab melett az angol is hivatalos nyelv. Szomáliában és Szomáliföldön  hivatalos a szomáli nyelv is (Szomáliföldön harmadik hivatalos nyelvként az angol is), ez a lakosság zömének az anyanyelve és egyben a fő hivatalos nyelv, azonban a lakosság nagy része arabul is beszél. A Comore-szigeteken további hivatalos nyelv még a comorei nyelv, mely a szuahéli helyi változata, ez a lakosság zömének anyanyelve. Az arab nyelvű országokban – az említett kivétekekkel – az arab nyelv a lakosság többségének anyanyelve és a ténylegesen használt hivatalos államnyelv.

Hivatalos nyelv a spanyol 1 országban (Egyenlítői Guinea). Egyenlítői Guineában a lakosság kb. 10 %-a spanyol anyanyelvű, de a többiek is beszélik a spanyolt idegen nyelvként.

Hivatalos nyelv a portugál 6 országban (Angola, Bissau-Guiena, Egyenlítői Guinea, Mozambik, Sao Tomé és Príncipe, Zöld-foki-szigetek). Ez mindenhol a lakosság zömének tényleges anyanyelve és az állam egyetlen hivatalos nyelve, kivéve Egyenlítói Guineát, ahol a portugált – hivatalos státusza ellenére – kevesen beszélik.

Hivatalos nyelv az angol 24 országban. Közülük 9 országban kizárólag az angol a hivatalos nyelv. 2 országban (Kamerun és Seychelles-szigetek) a franciával együtt hivatalos. A többi országban valamely helyi nyelvvel együtt hivatalos, de az esetek zömében az angol a fő nyelv a hivatalos használatban.

Hivatalos nyelv a francia 21 országban. Ezek közül 11 országban a francia az egyetlen hivatalos nyelv. 3 országban (Kamerun, Ruanda, Seychelles-szigetek) az angollal, 3 országban (Comore-szigetek, Csád, Dzsibuti) az arabbal együtt hivatalos nyelv. 1 országban (Egyenlítői Guinea) a spanyollal és a portugállal együtt hivatalos. További 4 országban (Burundi, Közép-Afrika, Madagaszkár, Ruanda) valamely helyi nyelv is hivatalos, azonban jellemző, hogy a hivatalos életben a francia dominál. Ami a lakosság nyelvtudását illeti, jellemző, hogy csak a nagyvárosok lakossága tisztán francia nyelvű, a nagy többség idegen nyelvként beszéli – iskolázottságtól függően – magasabb vagy alacsonyabb szinten.

Az arab mellett négy olyan nem-európai nyelv van Afrikában, mely ténylegesen és széleskörűen használatos hivatalos célokra, azaz gyakorlati státusza olyan, mint egy európai ország hivatalos nyelvéé. Ez két sémi nyelv, Etiópiában az amhara és Eritreában a tigrinya, Közép-Afrikában a sango, valamint a szuahéli nyelv Kenyában, Tanzániában és Ugandában. Az összes többi országról azt lehet mondani, hogy a tényleges domináns nyelv valójában valamely európai nyelv vagy az arab.

Dél-Afrika speciális helyzetű, 11 hivatalos nyelve van, azonban az angol – bár alig a dél-afrikaiak 10 %-ának az anyanyelve – jelenti a különböző nyelvű dél-afrikaiak közti közvetítő nyelvet. A második közvetítő nyelv Dél-Afrikában az afrikaans – eredetileg egy holland nyelvjárás, majd belőle önállósodott önálló nyelv -, mely a fehér dél-afrikaiak nagyobb részének anyanyelve, mivel azonban az apartheid-rendszer idején az angol mellett kizárólag az afrikaans volt hivatalos nyelv az országban, ma is nagyon sokan beszélik második nyelvként, a nem-fehér lakosság körében is.

Amerika, Óceánia és Afrika arra volt példa, hogy az őslakosság szempontjából eredendően idegen nyelvek játsszák az állami nyelv szerepét a esetek túlnyomó többségében. Most lássuk Ázsiát és Európát, az ellenpéldát.

Ázsia

Ázsia 44 országából 12 országban a hivatalos nyelv az arab. Ebből 10-ben az arab egyedüli hivatalos nyelv, Izraelben az arab a héber mellett hivatalos, Irakban pedig az arabbal együtt a kurd nyelv is hivatalos.

Az orosz 2 országban hivatalos: Kazahsztán, Kirgizisztán, mindkettő a helyi nyelv (kazah, ill. kirgiz) mellett.

Az angol 4 országban hivatalos (a Fülöp-szigeteken, Indiában, Pakisztánban és Szingapúrban). Indiában 22 hivatalos nyelv van, azonban a gyakorlatban az angol és a hindi használatos központi szinten. Pakisztánban az angol mellett az urdu nyelv a hivatalos. Hozzá kell tenni: a hindi és az urdu ugyannak a nyelvnek (hindusztáni) két változata. A Fülöp-szigeteken a filipinó nyelv a fő hivatalos nyelv.

Szingapúrban 4 hivatalos nyelv van: az angol mellett a tamil, a kínai és a maláj. A tamil hivatalos még Srí Lankán is (a szingalézzel együtt), valamint úgyszintén India 22 hiavatalos nyelvének egyike.

perzsa nyelv egyetlen országban hivatalos, azonban hozzá kell tenni, hogy a tadzsik és a dari nyelv a perzsa változatai. A tadzsik Tadizsikisztán hivatalos nyelve, míg a dari Afganisztán egyik hivatalos nyelve (a másik a pastu).

India 22 hivatalos nyelvének egyike a bengáli, mely egyben Banglades hivatalos nyelve is.

malájnak a különböző változatai 4 országban hivatalosak: Brunei, Indonézia, Malájzia, Szingapúr.

kínai 3 országban hivatalos: Kína, Szingapúr, Tajvan.

koreai 2 országban hivatalos: Dél-Korea és Észak-Korea.

Kelet-Timoron a helyi tetum nyelven kívül hivatalos még a portugál nyelv is.

A többi ázsiai országban egyetlen nyelv hivatalos, az illető ország többségi nemzeti nyelve.

Európa

Európában a legtöbb országban az egyetlen hivatalos nyelv az illető ország többségi nemzeti nyelve. Csak a kivételeket sorolom fel.

Orosz – Abházia, Belarusz, Dél-Oszétia, Oroszország, Transznisztria. Abháziában hivatalos még az abház, Belaruszban a belarusz, Transznisztriában az ukrán és a román (moldáv).

Szerb/horvát/bosnyák/montenegrói – Bosznia-Hercegovina, Horvátország, Koszovó, Montenegró, Szerbia. Koszovóban hivatalos még az albán.

Francia – Belgium, Franciaország, Luxemburg, Monaco, Svájc. Belgiumban hivatalos még a holland és a német, Luxemburgban a német és a luxemburgi, Svájcban a német, az olasz, s a rétoromán.

Német – Belgium, Liechtenstein, Luxemburg, Németország, Svájc, Ausztria. Belgiumban hivatalos még a holland és a francia, Luxemburgban a francia és a luxemburgi, Svájcban a francia, az olasz, s a rétoromán.

Olasz – Olaszország, San Marino, Svájc, Vatikán.

Angol – Egyesült Királyság, Írország, Málta. Írországban hivatalos még az ír, Máltán a máltai.

Görög – Ciprus és Görögország. Cipruson hivatalos még a török.

Román – Moldova, Románia, Transznisztria. Transznisztriában hivatalos még az orosz és az ukrán.

Holland – Belgium, Hollandia. Belgiumban hivatalos még a francia és a német.

Albán – Albánia, Koszovó. Koszovóban hivatalos még a szerb.

Svéd – Finnország, Svédország. Finnországban hivatalos még a finn.

Szlovák – Csehország, Szlovákia. Csehországban hivatalos még a cseh.

Török – Észak-Ciprus.

Összesítés

Hivatalos nyelvek száma országonként (azok a nyelvek, melyek legalább 5 országban hivatalosak:

Angol – 59 országban.

Francia – 29 országban.

Arab – 25 országban.

Spanyol – 20 országban.

Portugál – 8 országban.

Orosz – 7 országban.

Német – 6 országban.

A világ legnagyobb nyelvei (csak anyanyelvi beszélők száma szerint, az első húsz és a magyar helyezése összehasonlítás céljából):

 1. kínai – 1213 millió
 2. spanyol – 330 millió
 3. angol – 327 millió
 4. hindusztáni (hindi és urdu) – 242 millió
 5. arab – 221 millió
 6. bengáli – 181 millió
 7. portugál – 178 millió
 8. orosz – 144 millió
 9. japán – 122 millió
 10. német – 90 millió
 11. jávai – 85 millió
 12. lahnda – 78 millió
 13. telugu – 70 millió
 14. vietnámi – 69 millió
 15. marathi – 68 millió
 16. francia – 68 millió
 17. koreai – 67 millió
 18. tamil – 66 millió
 19. olasz – 62 millió
 20. török – 51 millió

 1. magyar – 13 millió

Nyelvek száma anyanyelvi beszélőik száma szerint:

 • egymillárdnál több beszélő: 1 nyelv,
 • százmilliónál több beszélő: 8 nyelv,
 • tízmilliónál több beszélő: 76 nyelv,
 • egymilliónál több beszélő: 304 nyelv,
 • egymilliónál kevesebb beszélő: 6520 nyelv.