Hol a határ?

By | 2021-04-02
Megosztás:

A hívő keresztények egyik fő problémája a hitelvek összeegyeztetése az ellenséges, ateista világban való létezéssel.

Az átlag „civil” keresztény nem tud elszakadni a világtól, sőt ez eleve helytelen is lenne, így a kérdés rendkívül fontos.

Itt nyilván nem „reformista” álkeresztény felekezetek híveiről beszélek, akik úgy oldják meg a problémákat, hogy átcsinálják a keresztény tanítást, azt a világhoz igazítva. Lásd az újprotestáns felekezetek egy jelentős részét, de ilyen a hagyományos protestantizmus egy kisebb része is (lásd skandináv lutheránusok), s ma már – rejtve – ezt vallja a ferencista álkatolicizmus is. Nem, itt a krisztushű kereszténységről beszélek, mely nem a tanításon akar változtani, azt hozzáigazítva a mához, hanem fordítva: saját emberi magatartását igyekszik a tanításhoz igazítani.

Nyilván vannak kristálytiszta esetek, melyeket nem nehéz megoldani: abortusz, homokos büszkeség, aljas célú hazugság, stb.

Alapvetően egyszerűek azok az esetek is, amikor az elkövetett bűn célja nem aljas, alacsony, önző cél, hanem nagyobb baj meggátolása. Nyilván nem gond pl. hamisan tanúskodni – a tízparancsolat tiltása ellenére -, ha ezzel emberéletet mentünk meg. Ha ugyanis akkor is ragaszkodunk az igazmondáshoz, amikor ez kárt okozhat, az önzés.

A gondok jellemzően ott jönnek elő, ahol a kérdés nem nyilvánvaló első látásra.

Nem szeretnék személyeskedni saját magammal, így direkt egy idegen esetet fogok leírni. Egy keresztény hívő ismerősöm pornófüggőségben szenvedett, ami egy betegség, pont ugyanolyan betegség, mint bármilyen függőség. Egyébként nem vétett a nemi erkölcs ellen más módon, de ez a problémája nem múlt el. Próbálta az aszkézist, azaz tudatosan nem nézett pornót, de a vágy benne csak nagyobb lett, ami súlyos ingerültséget okozott benne, pont ahogy a hirtelen a dohányzást abbahagyó ember elvonási tüneteket produkál. Egy nap sikerült egy hozzáértő paphoz fordulni – ez sajnos manapság ritkaság, a papok nagy része lelketlen bürokrata módjára pap -, aki azt mondta neki: inkább nézz pornót, míg nem érted meg mi a baj a pornóval, mert amior megérted, nem lesz többé vágyad se, így kigyógyulsz. Ugyanis a végcél nem a cselekedet abbahagyása, hanem a rossz cselekedet nemakarása.