Hol jó élni?

By | 2012-05-12
Megosztás:

Melyik országban jó élni? Ez egy vicces bejegyzés, bár komoly adatokkal.

Abban egyetértünk, hogy túl szegény országban nem jó élni. A világ GDP-átlaga vásárlóértéken számítva kb. 11 ezer USD/fő. Akkor tehát zárjuk ki első lépésben az összes olyan országot, ahol a GDP 10 ezer USD/fő alatt van!

vafr1
vame1
vasi1
veur1
voce1

De fontos az élettartam is, sőt talán még fontosabb is. A világ átlag élettartama 67 év. Zárjuk ki azokat az országokat, ahol ez a mutató nem éri el a 65-öt! De persze ott sem jó élni, ahol túl sok a szegény ember, így zárjuk ki azokat az országokat is, ahol a lakosság több, mint 20 %-a a szegénységi küszöb alatt él! S az alacsony kulturális szint sem jó, így azokat az országokat is zárjuk ki, ahol az írástudatlanok aránya 15 % vagy több.

vafr2
vame2
vasi2
veur2
voce2

Dehát szabadságra is szüksége van az embernek! Zárjuk ki azokat az országokat is, melyek társadalmi rendszere nem kapott „szabad” minősítést kapott a Freedom House országjelentése szerint.

vafr3
vame3
vasi3
veur3
voce3

Sok ország maradt, mert a Föld alapvetően egy jó bolygó. De szűkítsünk tovább! Vegyük ki azokat az országokat, ahol a gyilkossági ráta 0,02 %-nál a magasabb. S nézzük meg a FSI-indexet, mely a működőképesség szempontjából osztályozza az országokat – s ne csak a működésképtelennek nyilvánított országokat vegyük, hanem azokat is, melyek működésképtelenség szempontjából veszélyeztettek. S vegyük a HDI-indexet is, mely az emberi életminőséget jelzi – vegyük ki listánkról az összes olyan országot, melynek HDI-hányadosa nem nagyon magas vagy magas. Valamint olyan helyen sem akarunk élni, ahol sok az öngyilkosság, töröljük hát azokat az országokat is, ahol az ön gyilkossági ráta 0,01 %-nál a magasabb. S végül töröljük a listánkról az Antarktiszt, hiszen nem ország, valamint nyilvánvalóan nem lakható, hiszen állandó lakossága nincs (ez már az elején meg kellett volna tenni, de jobb későn, mint soha), valamint töröljük a Vatikánt is, hiszen ott senki sem élhet a legfelsőbb tisztségviselőit leszámítva.

Érdekes kép alakult ki! Alig pár ország maradt talpon a kemény verseny után:

vafr4
vame4
vasi4
veur4
voce4
  • Afrikában: 1 – Mauritius + Olaszország, Spanyolország részei,
  • Amerikában: 6 – Antigua és Barbuda, Barbados, Bermuda, Brit Virgin-szk., Falkland-szk., Kajmán-szk.,
  • Ázsiában: 0,
  • Európában: 7 – Görögország, Liechtenstein, Málta, Monaco, Olaszország, San Marino, Spanyolország.
  • Óceániában: 0.

Összesen 14 ország/terület.