Hol tart most az ukrajnai konfliktus?

By | 2015-02-13
Megosztás:

Ukrajna, amióta független lett 23 éve, egyensúlyozott a nyugat és Oroszország között. Tavaly ezt a nyugat megelégelte, úgy gondolta, az egészet megszerzi magának, így megtámadta Ukrajnát (lásd Majdan-puccs). A nyugat egyszerűen magának akarta az egészet, azt hitte, ez lehetséges. Nos, ez nem jött össze. Nyugat-Európa már egyezkedne az oroszokkal, mert belátta a hibát. Az USA még erősködik, de valójában ők sem akarnak közvetlenül szerepet vállalni.

Gyakorlatilag Obama megismételte Bush 2008-as grúziai kalandor akcióját (lásd grúz agresszió a független Dél-Oszétia ellen), nagyobb mértékben. Ezért a baj is nagyobb. De Oroszországot legyőzni nem lehet, ezt Obama is tudja. Gyakorlatilag az egész egy erőpróba Washington részéről, meddig engedi Moszkva az amerikai nyomulást.

Moszkva világossá tette: ha a NATO felfegyverzi az ukrán hadsereget, ő is fel fogja a partizánokat. S ezt a fegyverkezési csatát a NATO nem tudja megnyerni. (S eleve a NATO nem egységes a kérdésben, míg Oroszországban nincs vita erről!) Ráadásul ott az emberi tényező: a partizánok önkéntesek, s erősen motiváltak, a kényszersorozott ukrán kiskatonák meg nem igazán akarnak harcolni, egy sor esetben az első lövésnél tömeges dezertálás volt. Emiatt az ukrán vezetés kénytelen a neonáci galíciai önkéntesekre alapozni, ők valóban képesek keményen harcolni, de ez viszont politikailag nagyon kínos, főleg a németek számára, akik sosem fognak nácikat támogatni, történelmi okokból.

Washington leginkább arra számított, hogy Putyin helyzete meggyengül Oroszországban az életszínvonal esése miatt (ez kb. 30 %-kal esett a konfliktus óta!). Csak pont az ellenkezője történt: a két fő orosz ellenzéki párt beállt Putyin mögé, sőt a harmadik legkisebb ellenzéki erő, a nyugatpárti liberálisok is megosztódtak, egy rész pl. TÁMOGATTA a krími népszavazást, arra hivatkozva, hogy ez a liberális önrendelkezési elv alkalmazása volt. Volt is erről egy orosz vicc: a liberálisok köznapi megnevezése „ötödik hadoszlop”, majd a krími ügyben Putyin mellé állt liberálisokat a nép elkezdte viccesen „négy és feledik hadoszlopnak” hívni. A nacionalista ellenzék (ők a második legnagyobb ellenzéki párt) időnként támadja Putyint, de az ellenkező oldalról, azaz azért, mert szerintük Putyin túl KEVESET avatkozik be Ukrajnában és nem segíti jobban a partizánokat.

A csatának vége van: Obama követte Napoleont és Hitlert az Oroszország ellen háborút vesztett agresszorok sorában. Most már csak menekülni akar Obama, nagyobb arcvesztés nélkül.