Homokmenet

By | 2023-06-23
Megosztás:

Bulgária szinte mindenben le van maradva Magyarország mögött 10-15 évvel. Egyedül a tisztán műszaki dolgok jelentenek kivételt, hiszen azokból mindenhol a legmodernebb van jellemzően bevezetve, azaz pl. az internet infrastruktúrája, elterjedtsége, használata teljesen magyar szinten van.

Mégpedig úgy, hogy sokkal később kezdődött. Magyarországon bárki által elérhető internet szolgáltatás 1995 óta van, előtte csak egyes munkahelyeken keresztül volt lehetséges, s élvezhető sebesség csak 1998 óta van, de országosan elérhetően csak 2001-től. Ezzel szemben Bulgáriában még csak kis cégek szolgáltattak féllegálisan, teljesen megbízhatatlanul, 1999-ig egyenesen a Bolgár Posta engedélye kellett, mert valaki – sajátos módon – telefonos szolgáltatásnak minősítette az intrernetet. Nagyjából 2003 óta van rendes, bárki által elérhető szolgáltatás, jó minőségben. De innentől mindig a legújabb technológia lett bevezetve, szóval ma a bolgár internet ugyanolyan gyors, mint a magyar (sőt az átlagsebesség kicsit magasabb), ráadásul még olcsóbb is, bár a hozzáférés ma 65 % csak, szemben a magyar 75 %-kal. (S tényleg olcsóbb, nekem 100 Mbps hozzáférésem van, ennek az ára 28 leva/hó, ez 5700 Ft. Hozzáteszem, ez a 100 Mbps kissé csalás, fölékerekítés, a valóságban kevesebb, a reális sebesség inkább 80-90 Mbps között van.)

De ezt leszámítva a lemaradás tényleg 10-15 év szinte mindenben. Most eljött a homokmenetben is ez. Bár van Szófiában homokmenet 2008 óta (itt is látható a késés, Budapesten 1997 óta van), de csak most lett ez jelentős esemény, korábban ez törpeeemény volt 2 órás menet párszáz emberrel. Mára egész eseménysorozat része lett, megjelentek támogatók, külföldi követségek, s már megjelenik 10-15 ezer homokpárti résztvevő.

Alapvetően – ahogy Magyarországon – a támogatás szinte teljesen külföldi. A mostanit 28 nagykövetség támogatta: többek között az összes nyugati EU-tagállam Ciprust és Görögországot leszámítva (ezekben az ortodoxia de facto államegyház, ez gátolja a homoklobbit, ebben a két országban egynemű „házasság” se létezik), Kelet-Európából pedig csak Csehország és Románia. A támogató cégek listája pedig 100 %-ban külföldi cég helyi részlege, az egyiken dolgoztam is korábban.

Ami érdekes, hogy mára az ellentüntetés is komoly lett. Eddig csak amolyan spontán ökölrázások voltak, melyek kontraproduktívak, csak a „lám, az agresszív homofóbok” üzenetet segíti. De immár lett normálian ellentüntetés Menet a Hagyományos Családért névvel, ami ugyanakkor zajlik, mint a másik menet, csak párszáz méterre. Ez utóbbi szigorúan politikamentes, civil kezdeményezés. A Bolgár Egyház sem támogatja hivatalosan, viszont közvetve támogatja, hiszen az egyházi vezetőség hivatalos nyilatkozatot adott ki a homokmenet ellen, melyben többek között elmebajnak nevezi az eseményt, miközben a hagyományos családmenetről nem mond semmit.

A politikai támogatás gyér természetesen. A homokmenet mellett csak a jelenlegi kormánykoalícó kis része áll ki – hivatalosan ugyanis a kormánykoalíció két koalíció koalíciója, s az egyiknek csak egy része nyíltan homokpárti , de ők se jelennek meg az eseményen, csak üzenetet küldenek. Az ellenoldalon a nacionalisták és a szocialisták egyértelműen hagyományoscsalád-pártiak (emiatt évek óta konfliktus van az Európai Szocialista Párt és bolgár tagszervezete között). Míg mindenki más mélyen hallgat, köztük a jelenlegi kormány vezetőjét és legtöbb miniszterét adó, leginkább nyugatos PP párt is. Meg is haragudtak rájuk most a legnyugatosabb szavazópolgárok, miért nem mer kiállni a PP az európai értékek mellett, miért sumákolnak.

tipikus részlet: a szovjet háborús emlékműnél perverz transzok vonaglanak

az ellentábor egyházi szláv nyelvű plakáttal: „Isten velünk van”