Idegen táblák

By | 2014-12-22
Megosztás:

Az André Veesenmayer Badfriend által összehívott, múltheti, budapesti, 2-3 ezres tüntetés kapcsán ismét felmerült bennem egy kérdés, melyen sokszor gondolkodtam már: mi az oka annak, hogy olyan országokban, ahol az angol se nem hivatalos nyelv, se nincs széleskörű használatban, a tüntetéseken gyakori látvány az angol nyelvű tábla, felirat, kitűző, zászló, stb.? Mi az értelme annak, hogy pl. a magyar kormányzat ellen tiltakozó magyar tüntetők angol nyelven fogalmazzák meg követeléseiket? Miközben persze ez csakis az írásos követelésekre vonatkozik, egyetlen szónoknak se jutna eszébe angolul szónokolni ugyanezeken a tüntetéseken.

A magyarázat nyilvánvaló. Maguk ezek a tüntetések nem azt a célt szolgálják, amire formailag összhívták őket. A cél a médiák befolyásolása, s elsősorban a nemzetközi médiáké.

A nemzetközi mainstream médiák meghatározó befolyást képviselnek, s bizonyos érdekek mentén hatnak az eseményekre. Amit ezek a médiák közölnek, az létezik, amit pedig nem, az érdektelen. Úgyszintén fontos a közölt hírek sorrendisége: ami nincs a vezető hírek között, az nem lényeges esemény.

Az USA által kiprovokált ukrajnai puccs esetében láthattuk: a nyugatpárti hírek mindig a vezető hírek közé kerültek, a nyugatot meg nem erősítő hírek pedig a „futottak még” kategóriában kerültek közlésre. Pl. amikor az volt a hír, hogy az ukrán állambiztonsági erők lövik a tüntetőket, ez fő hír volt, míg amikor pár hét múlva kiderült, hogy a lövések ismeretlen fegyveresektől származnak, akkor ez már alig volt hír.

De emlékezhetünk Líbiára is. Amikor a gonosz Kadhafi erői harcoltak a nyugat által támogatott, állig felfegyverzett iszlamista fanatikusokkal, s naponta meghalt pár tucatnyi ember, ebből mindig főhír lett „a kegyetlen kormányerők gyilkolják a békés tüntetőket” stílusban. Amióta Kadhafit meggyilkolták és nyugatpárti hatalom van Líbiában, naponta meghal ugyanennyi, sőt több ember hasonló körülmények között, de ez már nem főhír. Ugyanígy Szíria esete. Amikor az USA hadigépezete lecsapni készült Szíriára, naponta számoltak be jelentések az áldozatokról. Amint az USA letett a szíriai beavatkozásról, a halottak száma csepet sem csökkent, mégis, azóta ez már nem kerül be a hírekbe.

A kommunista propaganda sosem volt ennyire profi. Ott a szakemberek csak fekete-fehérben voltak képesek látni, így magukat tették nevetségessé. Hiszen a fekete-fehér propaganda miatt még a rendszer hívei se vették komolyan a rendszer médiáit. A nyugati propaganda sokkal fejlettebb: a manipulációt mesterfokra emelte, s az átlagember még észre se veszi ezt.

S visszatérve az eredeti kérdésre: miért angolul tüntetnek a nem-angolok? Mert tudják mi a lényeg, s igyekeznek bekerülni a nyugati propagandamédiák fő hírei közé, ehhez pedig segítség az angol nyelv.