India népei

By | 2020-03-03
Megosztás:

India 2 fő összetevője: indo-árja népek és dravida népek. Az indo-árja az indoeurópai nyelvcsalád egyik ága, a dravida pedig egy önálló nyelvcsalád.

A legelterjedtebb elmélet szerint az eredeti lakosság a dravida, akiket az északnyugatról benyomuló indoárják nagyrészt kiszorítottak, asszimiláltak, aminek eredménye, hogy van egy vonal Indiában, melytől délre dravida nyelvűek élnek, északra pedig indoárja nyelvűek.

A két csoport természetesen keveredett, az eredeti típus azonban nagyon más volt. Az indoárják kreolos bőrű fehérek, de egészen fehér bőrűek is vannak köztül. A dravidák barnák, egészen a négerig terjedő színnel.

sötétzöld – indoárja többség (90 % felett), világoszöld – indoárja többség (80 % felett), középzöld – indoárja többség (60 % felett), piros – dravida többség (90 % felett), narancs – dravida többség (80 % felett), kék – egyéb (lásd lent)

Nem egyértelműen besorolható államok:

  • 1 – Arunachal Pradesh – 70 % tibeti többség,
  • 2 – Meghalaya – nincs többség: 45 % ausztroázsiai, 35 % tibeti, 20 % indoárja,
  • 3 – Nagaland – 90 % tibeti,
  • 4 – Manipur – 90 % tibeti,
  • 5 – Mizoram – 90 % tibeti,
  • 6 – Andaman- és Nicobar-szk. – nincs többség: 15 % ausztroázsiai, 40 % dravida, 45 % indoárja.
dravida és indoárja: a tamil kormányfő és az indiai kormányfő

Fontos megjegyezni: az árja-dravida etnikai-nyelvű feloszlás nem kapcsolódik semmiben formában a valláshoz.

India lakosságának 80 %-a hindu, 14 %-a muszlim. Mindkét vallás hasonló arányban elterjedt mind a két nagy nyelvi-etnikai csoportban.

India 36 közigazgatási egységéből 2-ben van az iszlám abszolút többségben, 1-ben pedig relatív többségben. 27 közigazgatási egységében a hinduizmus van abszolút többségben.

A maradék 6-ból 1-ben szikh abszolút többség van, 3-ban keresztény abszolút többség. 2 államban pedig egyetlen vallásnak sincs többsége.

Csupán két etnikai-vallási párhuzam található:

  • a szikh vallás indoárja,
  • a keresztény vallás a tibeti, az ausztroázsiai népek között többségi, s jelentős kisebbsége van a dravida népek között.

Amit kevesen tudnak: bár India a buddhizmus hazája, mára ez a vallás szinte teljesen eltűnt az országból. Aránya országosan 1 % alatt van, s egyetlen közigazgatási egységben sem alkot többséget.