Iszlám Állam

By | 2014-09-25
Megosztás:

Ismétlődik a 80-as évek történelme.

Miután a Szovjetúnió megszállta Afganisztánt, az USA megteremtette az Al-Kaidát. A cél: a szovjet megszálló csapatok elleni partizánharc elősegítése. A finanszírozás akkoriban Pakisztánon és Izraelen keresztül történt, az amerikai CIA költségvetésének terhére.

A művelet maximálisan sikeres volt. Ehhez persze az is kellett, hogy a szovjetpárti afgán kormányt az afgán lakosság 90 %-a mélyen utálta.

taliban

Amikor a Szovjetúnió elhagyta Afganisztánt, az afgán partizánok és külföldi – elsősorban pakisztáni és arab – segítőik hirtelen feladat – ellenség – nélkül maradtak. Először is sikeresen összevesztek egymással, több frakcióra szakadva. Aztán a legradikálisabb frakció gyorsan új életcélt talált magának: harcolni az USA ellen.

Mostanában, 3 éve az USA elhatározta, hogy az orosz szövetségesnek számító szíriai kormányt megdönti az „arab tavasz” nevű kémprogram keretein belül. E célra lett létrehozva az IS/ISIL nevű szervezet. A finanszírozás ismét a CIA pénzén ment, elsősorban amerikabarát arab országokon keresztül, első helyen Katar segítségével.

s1

A szír lakosság nagy része azonban a kormányzatot támogatta, az akció sikertelen lett. Az USA pedig közvetlenül nem akart bevatkozni, így az IS vesztett Szíriában, eredeti célját nem tudta elérni. Viszont sikerült bázist teremtenie Szíria egy részén, ahonnan sikeresen támadást tudott indítani a gyenge vezetésű Irak északi részén.

s2

Jelenleg az USA tehát a SAJÁT emberei ellen harcol, mivel azok függetlenedtek és új célokat szemeltek ki maguknak.

o2

Ki a valódi felelős az IS által végrehajtott tömeggyilkosságok és embertelenségek miatt? Egyetlen ember: Barack Obama, a kissé napbarnított Nobel-békedíjas pojáca, az USA történelmének legrosszabb elnöke.

o1