Keresztény-e az Orbán-kormányzat?

By | 2020-10-23
Megosztás:

Kezdjük azzal, keresztény csak ember lehet a szó szoros értelmében. A kereszténységnek nincs politikai tanítása, így keresztény politika sincs. Persze vannak politikai áramlatok, melyek magukat kereszténynek mondják – lásd kereszténydemokrácia, keresztényszocializmus, a fasizmus egyes verziói, de akár a Hugo Chávez féle marxizmus is ilyen -, ez azonban sose kereszténység a szó szoros értelmében, hanem egyfajta hitvallás, hogy az illető irányzat iránymutatónak tekint egyes keresztény értékeket.

Orbánék politikája a valóságban pragmatikus. Ahol pl. a keresztény elvek ütköznek a magyar nép többségének álláspontjával, ott Orbánék az utóbbi mellett állnak ki, erre talán a legjobb példa az abortusz: a magyar nép többsége teljesen szabad abortuszt akar, így az Orbán-kormányzat is ezt támogatja, a keresztény abortusz-álláspont ellenében. Ahol viszont a keresztény álláspont többségi álláspontot élvez, ott meg Orbánék ezt támogatják, lásd pl. az egynemű „házasság” tilalmát, a genderizmus elvetését.

Az Orbán-kormányzat tipikusan kulturális keresztény, mérsékelt módon. Az egyházak fokozott támogatása mögött is leginkább ez van.

Összefoglalva: az Orbán-kormány pár keresztény értéket védelmezni próbál, ezekért fel is lép – inkább bátortalanul -, de politikája egésze teljesen vallásmentes, szekuláris.