Kormányzati rendszerek

By | 2012-05-15
Megosztás:

A világ országai kormányzati rendszereinek áttekintése.

kormányzati rendszerek

A fenti táblázat összahasonlítja az egyes kormányformák köztársasági és monarchikus változatait.

Fontos megjegyezni, hogy sok esetben nehézkes egyes országokat bekategorizálni!

A parlamentáris államforma esetében a végrehajtó hatalom feje a kormányfő, aki a parlament előtt felelős. Az államfő a rendszer külön eleme, akinek hatalma jellemzően csak ceremoniális jellegű, ill. egyes esetekben gyenge, ritkán valamivel nagyobb a hatásköre.

Köztársasági forma esetében parlamentáris köztársaságról beszélünk, monarchikus forma esetében pedig parlamentáris monarchiáról. Monarchia esetében az államfői tisztség örökös és öröklődik, az illető ország szabályai szerint. Köztársaság esetében pedig az államfői tisztség választás eredménye: a választás vagy a parlament vagy közvetlenül a nép feladata.

Egyes ritka esetekben a parlamentáris köztársaságban nincs külön államfő és kormányfő, a közös állam- és kormányfőt a parlament választja. A közös állam- és kormányfő egyébként ugyanolyan státusszal rendelkezik, mint a többi parlamentáris köztársaságban a kormányfő.

A félelnöki köztársaságban a végrehajtó hatalom megoszlik a közvetlenül választott államfő és a parlament által választott kormányfő között.

Az elnöki köztársaságban a végrehajtó hatalom feje az elnök, aki nem felelős a parlement előtt. Megválasztása közvetlen.

Az elnöki köztársaságokban egyes esetekben van külön miniszterelnök is, ő azonban az elnök bizalmát kell, hogy bírja, s jellemzően az elnök kinevezettje, jellemzően a parlament egyetértésével.

Az elnöki köztársaság egyik speciális alváltozata, ahol az elnököt a parlament választja, azonban megválasztása után többé nem felelős a parlament előtt mandátuma lejártáig. Ennek alalváltozata az az eset, amikor az elnök nem egy személy, hanem egy „elnöki testület”.

A félelnöki köztársaság és az elnoki köztársaság monarchikus változata az alkotmányos monarchia. Itt az államfő tisztség örökös és öröklődik, az illető ország szabályai szerint. Az államfő a végrehajtó hatalom feje egyedül ill. a végrehajtó hatalom megoszlik közte és a parlament által választott kormányfő között.

Az abszolút monarchiában a teljes végrehajtói és törvényhozói hatalom feje az államfő.

Diktatúráról akkor beszélünk, ha egyetlen párt vagy egy katonai testület a hatalom birtokosa.

Speciális kormányforma még a teokrácia. Itt a választott végrehajtó hatalom felett egy vallási testület áll, mely megvétózhat és megváltoztathat bármilyen döntést.