Kóserpecsét Hódmezőre

By | 2021-10-11
Megosztás:

Nagyon vártam a Karácsony lemondása utáni Drága Bolgár Úr műsort.

Indulása – 2002 eleje – óta hallgatom, persze már régóta nem minden nap, Bolgár Gyuri bácsi betelefonálós műsorát.

Bolgár bácsi élő ballib ikonember, s ebből a műsorából hibátlanul megismerhető a ballib agytröszt mindenkori kötelező, egyetlenül helyes és abszolút igaz véleménye. A ballib értelmiség alsó szegmense innen tudja meg miről mit illendő gondolni. (Az értelmiség alsó szegmensén azt értem, aki önállóan még nem képes gondolkodni, de érdeklődő típus, azaz követi a dolgok folyását a világban, szóval közéleti médiákat már fogyaszt, de eszmei könyveket azért még nem olvas.)

Bolgár bácsi vérprofi, képes magát semlegesnek leplezve abszolút párthű lenni, s tehetséges manipulátor. Ha belépne egy mlm-piramisjátékba, hónapok alatt a csúcsra érne, ebben biztos vagyok. Ha pedig amerikai lenne, valószínűleg már ő lenne az egyik vezető műsorvezető valamelyik nagy liberális tv-csatornánál, évi tízmilliós dolláros nagyságrendű fizetéssel.

Hasonló profi a magyar jobboldalon nincs. A magyar jobboldali sztár újságírók ugyanis valójában mind publicisták, közírók, megmondóemberek. Igazi, klasszikus újságíró egy sincs. Talán a Hír Tv-s Dobos Mariann az a jobboldalon, aki félig-meddig sikeresen próbálja utánozni Bolgár bácsit, de Mariann azért egyelőre még csak második vonalbeli, s ő is sokszor átesik a megmondóember szerepbe. A magyar jobboldali élvonalbeliek pedig képtelen a Bolgár-technikára, mondjuk a jobboldali főújságíró Bayer Zsolt egyáltalán nem újságíró: ő elfogult közíró, aki képtelen nem őszinte lenni, még ideiglenesen és taktikai céllal se. Ráadásul Bayer érzelmileg féktelen, sokszor láttam: egyenesen életeleme saját maga hergelése, sokszor apróságok miatt is. Bayer viselkedése egy művészhez, véleményvezérhez illik, de ez újságírónál vagy politikusnál hiányosság.

Dobos Mariann

A lényegnél maradva: Bolgár bácsi technikáját tanítani lehetne. Még a hümmögése, sőt a hallgatása is mindig releváns.

Várható volt Karácsony visszalépése után a gyurcsányista fanatikusok pánikrohama a műsorban, akik szidják MZP-t és istenítik Gyurcsánynét. A műsor azonban MZP-párti betelefonálókkal indított, akik a vörös fonál felmondása után („a kiváló szakember, nyelveket beszélő, százdiplomás, csodás nő alkalmas lenne, de…„) hitet tettek MZP mellett. Gyuri bácsi elégedetten hümmögte végig az MZP-dicshimnuszokat.

Aztán jöttek a gyurcsányista nyugdíjas kommandósok, velük Bolgár bácsi azonnal óvatos, de határozott vitába szállt – egyik erőssége az, hogy ő képes konkrét állítások megtétele nélkül, csak kérdésekkel és hanglejtéssel vitázni. S mindenkivel megígértette, hogy ha „véletlenül mégis” legyőzné MZP a kiváló Klára asszonyt, akkor is, ugye, majd leszavaz a kedves hallgató a jobboldali, de demokrata MZP-re tavasszal a szörnyű Zorbán ellenében. Egy keménykötésű DK-nyugdíjas bácsi egyenesen odáig vetemedett, hogy megvádolta Bolgár bácsit antigyurcsányista előítéletekkel! Ez már kicsit meredekebb menet volt, de Bolgár bácsi még ezt a túlhabzó DK-st is sikeresen pacifikálta 7-8 perc alatt.

Szóval érdekesnek ígérkezik a ballib előválasztás második fordulója. Ott fent már eldöntötték, MZP legyen a hivatalos vezér, de Gyurcsány meg még mindig próbálja győzködni a vezetőséget: a felesége lenne az igazi megbízható káder. Bolgár Gyuri bácsi pedig Gyurcsánytól nem fogad el parancsot, ő magasabbra van bekötve, s tudja a dolgát. Fentről leszóltak a magyar ballib holdudvarnak: srácok, ennyi volt, buktatok, most azon fogtok dolgozni, hogy nyugat-európai jobboldalt kell kiépíteni. A srácok meg lázadoznak még, kissé nyűgösek is, hiszen miféle dolog az, hogy a „nagycsaládos keresztény csaladápa” szóösszetétel ezentúl nem szidás, hanem dicséret… mikor tegnap még az volt az ukáz, hogy ez fasizmus.