Liberális népmese

Megosztás:

A kelet-európai liberális genetikusan marxista

Így nem csoda, hogy egy ősi marxista mosakodási technikát alkalmaz.

lib

Ősi szokás a kommunizmus összes hibáját azzal elintézni, hogy „dehát, az nem volt igazi kommunizmus!”. Peches valami a marxizmus, valaki mindig meghamisítja! Meghamisította a gonosz Sztálin, Mao, sőt Lenin is. Nem csodálkoznék, ha kiderülne: már maga Marx is letért a helyes útról, s meghamisította saját magát. Szóval minden rossz, ami bármikor történt és történik marxista irányítás alatt, azért a marxista eszme nem felelős semmilyen formában, ez ugyanis mind marxizmust meghamisítók gonosztette, melyhez az angyalian tiszta, parta vetődött bálnát mentő és kisgyereket simogató igazi marxizmusnak semmi köze.
Manapság, amikor a liberalizmus agonizál, egyre gyakrabban hallatszik ugyanez liberális alakban. Amikor a liberalizmus nem működik, akkor azt mondják „ó, az nem az igazi liberalizmus, több liberalizmus kell!”.

Ennek a technikának mellékváltozata a kapitalizmussal kapcsolatos. Ebben a kapitalizmust annak egy egyedi, helyben és időben korlátozott alakjával, a jóléti szocdem kapitalizmussal azonosítják, s minden más kapitalizmusra meg rámondják „az nem igazi kapitalizmus”.

Ez teljesen félrevezető.

Itt az idő felismerni: a fejlett nyugat a speciális helyzete miatt lett gazdag, s nem a „liberalizmus” miatt. Jó helyen voltak, jó időben, ennyi az egész.

Ezt ismételni próbálni abszurdum. Ez kb. olyan, mintha úgy próbálnánk elérni lottón a dzsekpotot, hogy megkeressük hol lett feladva az előző heti nyertes szelvény, s mi ugyanott adnánk fel. Majd miután nem nyertünk, azt mondanák nekünk: bennünk a hiba, mert a nyertes sárga sapkával a fején töltötte ki a szelvényét délután, mi pedig sapka nélkül délelőtt voltunk a lottózóban.