Liberális Néppárt

By | 2021-03-04
Megosztás:

Az Európai Néppárt egy kereszténydemokrata szervezet, azaz liberális-konzervatív.

A kereszténydemokratizmus nem úgy értendő, ahogy azt a Fidesz belföldi célokra használja. A valóság az, amit Weberék mondanak: azaz a kereszténydemokrácia tényleg egy liberális-konzervatív eszme.

A mai Európai Néppárt jobboldala tartja magát ehhez az eszmiséghez. Ez az eszmeiség kb. az első Fidesz-kormányzat eszmeiségével azonos.

A mai Európai Néppárt baloldala pedig ma már gyakorlatilag progresszív-liberális.

Nekem egyik se vonzó. Az világos, hogy nem vagyok progresszív-liberális, utoljára ilyen nagyjából a 90-es évek közepén voltam, de egyes kérdésekben – pl. abortusz, homokos jogok, vallás – akkor se értettem egyet az eszme főáramával.

De kereszténydemokrata se vagyok, hosszú évek óta gyűlölöm a kereszténydemokráciát, éppen a „keresztény” szó miatt. Alapvetően fatális és kártékony tévedésnek találom a kereszténydemokrácia alapötletét, hogy lehetséges keresztény értékekkel enyhíti, pórázon tartani a liberális eszmét.

Tulajdonképpen a kereszténydemokráciát jobban utálom a progresszív-liberalizmusnál, mert az utóbbi legalább őszinte.

Szóval amikor a Fidesz átlépett a liberálisoktól a néppártiakhoz 2000-ben, ez teljesen logikus volt, hiszen ezzel lett külsőleg is elismerve a Fidesz változása a progresszív-liberalizmustól a liberális-konzervatívizmusig.

Csak hát azóta a Fidesz sokat változott. Én nagyjából 2009-re teszem a Fidesz újabb változását. Azóta folyamosan adják fel a kereszténydemokrata értékeket és vesznek fel újabb és újabb újjobbos értékeket. Ami jó dolog. Tulajdonképpen a Fidesz baja az, hogy részben ma is még kereszténydemokrata.

ez volt a terv: nem jött be – Orbán jó taktikus