Liberalizmus és jólét

Megosztás:

Van-e összefüggés?

Direkt azt nézzük meg, hogy a liberálisok szerint mely országok liberális demokráciák. Vegyük tehát egy elfogult liberális szervezet elemzését: a Freedom House szerint a világ 202 független országából 89 liberális demokrácia. Ezek azok az országok, melyekben a szervezet szerint:

  • szabad és demokratikus választások alapján dől el az ország kormányzása,
  • a politikai és polgári szabadságjogok foka 1 és 2,5 között van (1 = tökéletes szabadság, 7 = tökéletes diktatúra).

Ez tehát a világ országainak 44 %-a.

Nézzük meg az IMF jelentése alapján ezek közül hányban magasabb az átlagos életszínvonal, mint Magyarországon! Nos, 38-ban, s azt is beleszámoltam, ahol hibahatáron belül éppen csak magasabb az életszínvonal, azaz a gyakorlatban azonos a magyar szinttel.

Az eredmény: 50 liberális demokráciában alacsonyabb az életszínvonal, mint Magyarországon%

Ennyit arról, hogy a liberális demokrácia jólétet eredményez. A valóság: a jólét területe földrajzilag behatárolható, jól láthatóan Nyugat-Európán és Észak-Amerikán kívül szinte sehol sincs jólét, függetlenül a liberális demokráciától.

térkép: zöld – magasabb az életszínvonal, mint Magyarországon, piros – alacsonyabb az életszínvonal, mint Magyarországon, fehér – a Freedom House szerint diktatúra vagy féldiktatúra/féldemokrácia, azaz nem liberális demokrácia (a nem független területeket nem vettem figyelembe, az egyszerűség kedvéért)