Magas szintű újságírás

By | 2020-08-04
Megosztás:

Soros Magyar Hangját nem olvasom napi rendszerességgel, de most a bolgár tematikájú cikküket megnéztem. Mégiscsak tudnom kellene milyen a profi, szakmailag alátámasztott, független újságírás, nem?

Nincs erőm a cikk összes marhaságát és primitívségét sorra venni, ezért csak a legfontosabbak. De így is lesz idézet minden bekezdésből.

Ráadásul ma már nemcsak a korrupt politikus-oligarchák fejét követeli a tömeg, hanem az egész kormány távozását” – A valóság: eleve a kormány és a főügyész távozását követeli a tüntetéssorozat, a kezdetektől.

A mostani eseménysorozat közvetlen előzménye egy incidens volt, amely egy nyilvános strandon történt még július elején. Bulgáriában a tengerpart és az ahhoz tartozó földsáv köztulajdonban van, azt senki nem zárhatja le vagy sajátíthatja ki magának. Ám a török kisebbséget képviselő Mozgalom a Jogokért és a Szabadságért (MRF) egykori elnöke, a mostanra dúsgazdaggá vált Ahmed Dogan ezt máshogy gondolta, így trükkösen úgy alakította ki tengerparti luxusotthonának környezetét, hogy azt csak magánterületeken keresztül lehessen elérni.” – A valóság: a tüntetés első napja arra volt reakció, hogy a főügyész házkutatást tartott a köztársasági elnök két alkalmazottjának irodájában.

Hriszto Ivanov, az ellenzéki Demokrata Párt vezetője” – A valóság: a Demokrata Párt egy jogilag még létező, a valóságban nem működő párt. Hriszto Ivanov pártjának neve: Igen Bulgária Mozgalom, parlamenten kívüli liberális-konzervatív kispárt, a legutóbbi parlamenti választáson 3 %-ot szerzett, így nem tudott bejutni a parlamentbe, ez egy alapvetően szófiai párt, vidéken alig vannak szavazóik, viszont a 24 szófiai kerületből 8-ban ez a párt nyerte a kerületi polgármesterválasztást.

Rumen Radev államfő azt követelte Boriszovtól, hogy rendelje vissza a jelenleg semmiféle állami megbízatással nem rendelkező Dogant védő kormányőröket.” – A valóság: semmi ilyesmit nem követelt Radev. Eleve nem is tehette volna, mivel a Kormányőrség az ő, azaz a köztársasági elnök ellenőrzése alatt van.

nem is beszélve Dogan pártjáról, amelynek elemi érdeke, hogy maradjon minden a régiben” – A valóság: Dogan pártja megszavazta a szocialisták által indítványozott bizalmatlanságot a kormány ellen. A 240-fős bolgár parlamentben 102 képviselő szavazta meg az indítványt: az összes – 77 – szocialista és az összes török – 24 – képviselő, valamint 1 független képviselő, egy az oligarchikus kapcsolatai miatt előző héten a szocialista frakcióból kizárt képviselő. Ellene szavazott az összes – 94 – GERB (a miniszterelnök pártja) képviselő, valamint az összes – 21 – képviselő a 2 kisebbik nacionalista kormánypárt közös frakciójából (Egyesült Hazafiak). Ellene szavazott még 1 képviselő az Akarat pártból, s 8 független képviselő (6 ex-Egyesült Hazafiak, 1 ex-szoci, 1 ex-török). Tartózkodott 11 Akarat-képviselő.

ma a tömeg már nemcsak a főügyész, hanem a kormány távozását követeli – A valóság: sose volt olyan pillanat a tüntetéssorozatban, hogy ne követelték volna a kormány távozását.

nem sok jót ígér Boriszovnak a tavasszal tartandó parlamenti választásokon, ahol már egy korántsem széthúzó, hanem egyre inkább összetartó ellenzékkel kell majd felvennie a versenyt” – Ez meg már szín hazugság, gondolom Soros Magyar Hangjának irodájában a hangszóró egész nap az „összefogdodás, összefogdosás!” dallamot játssza, ennek hatása alatt áll a szerző. A bolgár ellenzék sose volt annyiar szétesve, mint most, s a tüntetések ezt csak erősítették.

Csak kb. leírom kik lesznek a fő ellenzéki erők a jövő évi tavaszi választáson:

 • a mostani parlamenti ellenzékből:
  • a szocialisták,
  • a török párt,
  • a nacionalista Támadás párt (ex-Egyesült Hazafiak, jelenleg képviselői függetlenek) – valószínűleg nem fogja elérni a 3 %-ot, s kizárt, hogy az Egyesült Hazafiakkal közösködne, a pártelnök erősen elmebeteggyanús,
  • Akarat párt;
 • a mostani parlamenten kívüli ellenzékből:
  • alternatív török párt (a fő pártból szakadt ki pár éve, radikálisabb),
  • az említett Igen Bulgária liberális-konzervatív párt,
  • Demokraták Erős Bulgáriáért – egy másik liberális-konzervatív párt, mely azonban gyűlöli az Igen Bulgáriát, bár tavaly az önkormányzati választásra végül összeálltak és Szófiában majdnem 15 %-ot szereztek, szóval ha esetleg összeállnak a parlamenti választásra is, országosan esélyesek 5-8 %-ra,
  • egy a múltkor 1 %-ot elért nacionalista, radikálisan nyugatellenes párt, mely most nagyon kiáll a tüntetések mellett;
 • s persze – ez a bolgár politikai élet nagy sajátossága – az új messiások, akik „minden párt ellen”, „mindent újra”, „nem kellenek pártok”, „angol típusú választási rendszert” szövegekkel jönnek:
  • egy volt szocialista képviselő, aki a tavalyi szófiai polgármesterválasztáson függetlenként indult és második helyezést ért el,
  • az egyik legismertebb bolgár televízós személyiség (a 90-es évek elején egy humoros műsorban kezdte pályafutását, majd amolyan magyar Fábry Sándor bolgár verziója lett, ma már multimilliomos médiavállalkozó, saját tv-csatornát üzemeltet, ahol ő maga vezeti a főműsort minden este).
az említett médiaszemélyiség a saját csatornáján

S mivel a bolgár választási rendszer arányos (csak a 4 %-os küszöb hoz aránytalansági elemet belé), így eleve nincs előzetes koalíciós kényszer. Plusz a legtöbb esetben kizárt az együttműködés ideológiai vagy személyi okokból.

Ami a forrást illeti, kb. mint ha én most írnék egy cikket a namíbiai belpolitikáról, fél órás „kutatás”, értsd 2 darab namíbiai netes cikk elolvasása után. Bár valószínűleg én kicsit informatívabb cikket írtam volna, mert legalább a Wikipédia „Namíbia” szócikkét megnéztem volna. Dehát én nem nem vagyok profi, magasan képzett, független szakújságíró…