Már elrobogott Bulgária is!

By | 2024-02-09
Megosztás:

A ballib álomvilágban egész Kelet-Európa már nyugati szinten él, Románia egyenesen mindenkit előz, hatalmas a fejlődés. Csak Zorbánisztán szegényedik! Mert a diktatúra akadályozza a kapitalizmust, a versenyt, s akkora a korrupció, hogy már mozdulni se lehet valaki lefizetése nélkül.

Bulgária volt csak mögöttünk. De idén jött a hír a ballib álomvilágból: immár Bulgária is fénysebességgel robog!

De mi is a valóság!

A magyar nettó medián bér 2024 januárjában 386 ezer Ft volt. Ugyanez Bulgáriában 1160 leva, ez a mai árfolyamon 231 ezer Ft. Ez a magyar szint 60 %-a. De persze így ez nem hasonlítható össze, az árszintet is nézni kell. A bolgár leva vásárlóértéke kb. 25 %-kal magasabb, azaz ez a 231 ezer Ft a valóságban 289 ezer Ft-ot ér magyar szemmel nézve, azaz az elmaradás kisebb: a bolgár szint a magyar szint kb. 75 %-a.

Bolgár sajátosság a hatalmas, Magyarországnál nagyobb, helyi egyenlőtlenség. Szófia kiemelkedően gazdag, az országos átlag 140 %-án áll, míg vannak régiók, melyek az országos átlag 60 %-át se érik el.

Szóval a szófiai életszínvonal kicsit magasabb a magyar átlagnál, kb. a magyar átlag 105 %-a.

Magyarországon is kiemelkedik Budapest, bár nem annyira, a budapesti bérszint az országos 123 %-a. Azaz a szófiai szint a budapesti 85 %-a.

A bolgár árak különösen a lakásáraknál alacsonyabbak, sokszor a magyar árak 50-60 %-a van, a bérleti díjak esetében is 70-80 % az arány. A szolgáltatások szinte mind is így vannak: 70-90 %. A élelmiszereknél már kisebb az eltérés, jellemzően a magyar szint 90 %-a van.

A rezsit illetően íme a saját számaim (kisméretű 3-szobás lakás a központ külső periféráján, mondjuk budapestiül: „Zugló”):

  • a lakás saját tulajdon, azaz 0 a költség, bérelve kb. 800 leva lenne (159 ezer Ft),
  • közös költség: 10 leva (2 ezer Ft)
  • ingatlanadó, szemétdíj: 232 leva évente (azaz havi 4 ezer Ft)
internet + tv: 39 leva (8 ezer Ft)
központi fűtés + meleg víz: 191 leva (38 ezer Ft)
hideg víz: 26 leva (5 ezer Ft)
áram: 33 leva (7 ezer Ft)
otthoni telefon + feleség mobiltelefona: 37 leva (7 ezer Ft)

Összesen: 71 ezer Ft/hó. Ez 230 ezer Ft/hó lenne, ha bérelni kellene, ami szinte azonos a jelenlegi bolgár nettó médián bérrel. Azt hiszem ez mutatja a legjobban a tényleges szintet az országban.

Nyilván lehet olcsóbban élni, mint mi. Pl. nem szükséges a lehető leggyorsabb netet használni, nem kell az egész lakást éjjel-nappal fűteni, nem kell egy csomó áramfogyasztó hobbi se (lásd terrárium, akvárium, rakás informatikai eszköz), de a költségek akkor se csökkennének a fentiek 80 %-ánál kisebbre.

Ha adott egy gyermektelen pár saját tulajdonú lakás nélkül, ahol mindkét ember médián, akkor az egyik fizetés elmegy teljesen a lakásra és annak költségeire. Ez persze csökkenthető valamennyire: nagyon kis lakásban kell lakni, nagyon rossz helyen, de jelentősen olcsóbb akkor se lesz, esetleg akkor meg fog maradni az egyik fizetés 30 %-a.

S nehogy bárki is félre értsen: nem panaszkodom. A magyar médián bér feletti a bérem. Munkám kevés. Nem fizetek se lakásbérletet, se lakástörlesztést. Szóval benne vagyok a helyi felső 10 %-ban.