Megbokrosodott oligarcházás

By | 2024-01-10
Megosztás:

A ballibek szerelmesek az „oligarcha” szóba. Valami nagyon sátáninak tekintik.

Az ünnepi ÉS-ban személyesen Bokros messiás igyekszik indoklást adni ehhez a szómágiához.

Az elején még – Arisztotelészt idézve – teljesen korrekten leírja: az oligarcha az, aki vagyont halmoz fel, majd a vagyona alapján politikai hatalmat szerez.

De itt észbe kap Bokros: rájön, ez nem jó, mert akkor Orbán rendszere nem oligarchia, az orbánista milliárdosok pedig nem oligarchák, hiszen itt nyilvánvaló: nem az történt, hogy milliárdosok megcsinálták az Orbán-rendszert.

Szóval elkezdi a fogalmat szélesíteni, már-már a Rövid ballib értelmező szótár mélységeibe menően, ahol „oligarcha – nem-ballib milliárdos„. Egyrészt immár nem kell politikai hatalom, elég „politikai befolyás”, másrészt immár az is oligarcha, aki eredetileg szegény volt, majd hatalomra került, s hatalmi pozícióját vagyonszerzéssel támasztotta meg.

Mulatságos különösen, hogy a bokrosított definíció szerint mindenki oligarcha, akinek nem csak a profit a célja. Mulatságos, mert itt egy elefánt van a szobában, amit persze Bokros nem akar észrevenni: a legtipikusabb példája ennek ugyanis nem más mint Soros György!

A cikk egyébként marhaság, tulajdonképpen egyetlen érdeme, hogy cáfolja az „újfeudális orbánizmus” című ballib mítoszt. De a cikk többi részére felesleges időt vesztegetni, mert a már említett átdefiniálásból kiindulva érvel.