Megbolondult Gyurcsány?

Megosztás:

Sok ballib hívő mostanában nagyon meg van lepődve, hogy éppen Gyurcsány az, aki manapság lehetetlenné teszi a ballib összefogást Orbán ellen a 2018-as választásokra. Pont most, amikor már a Jobbik-ballib koalíció se számít szentségtörő ötletnek a ballib táborban.

Persze Gyurcsány fanatikus hívei meg ebben a „Fidesz-bérencek” eltávolítást látják.

De mi a valóság?

Gyurcsány jelenleg a ballib oldal egyetlen profi politikusa, aki képes a jövő hétnél messzebb látni. S sose csinál dolgokat hülyeségből. Még amikor súlyosan téved is – lásd az ösződi beszéd önkiszivárogtatását 10 éve -, akkor is átgondolt koncepció alapján teszi ezt.

S Gyurcsány most se hülyeségből teszi azt, amit.

A migránsügyi népszavazás megmutatta: a ballib tábor gyenge, s ebből Gyurcsány le is vonta a helyes következtetést, ami nem más, mint az, hogy a 2018-as választás nem nyerhető meg a ballib tábor által, de ha esetleg, hatalmas erőfeszítéssel meg is lenne nyerhető, nincs értelme megnyerni.

Miért?

Ha sikerül is összehozni egy teljeskörű ballib összefogást, sőt megállapodni a Jobbikkal is valamilyen szinten, mi fog következni?

A legjobb esetben meglesz éppen az egyszerű többség. Alkotmányozó többség nem lesz, azaz a választási törvény nem lesz megváltoztatható, ráadásul kétséges, ez szükséges-e egyáltalán. Hiszen a jelenlegi választási szabályozás a nyertesnek kedvez, így a ballib tábor számára öngyilkosság lenne pont akkor bevezetni az arányos választási rendszert, amikor az már a Fidesznek kedvezne. Nemzetközi tapasztalat: mindig  a vesztes akar változást a választási rendszerben, sose a győztes.

gyurcsany

De nézzük a többit! Már a kormány megalakítása is súlyos nehézség lenne. Egy ennyire sokrétű ballib szövetség képtelen lesz még saját magával is megállapodni, nemhogy a Jobbikkal. Hiszen jelenleg minden van ott: jobboldali ultraliberálistól neomarxistáig minden. S a ha meg is lenne a kormány, a saját tábora fogja folyton nehezíteni munkáját. Az eredmény egyetlen dolog lesz: a kormány gyors bukása, majd rendkívüli választás, amit a Fidesz immár fölényesen meg fog nyerni.

Gyurcsány ezt átlátja tökéletesen. Így a cél: választásnyerés 2022-ben. Van erre 6 év. Elegendő idő. A kis ballib pártok el fognak tűnni 2018 után, mivel ha se az MSZP, se a DK nem segít nekik, képtelenek lesznek 1-2 %-nál jobb eredményre. Így ezt kell tenni: meg kell őket semmisíteni. S közben meg kell várni, hogy a Fidesz pedig felőrölje a Jobbikot. A nehéz feladat az MSZP lenyelése, de a 2018-as választási vereség után erre is esély lesz, Gyurcsány képes lesz profi módon tudatosítani, hogy a „gyenge” MSZP miatt nyert a Fidesz ismét.

Gyurcsány reménye: egy tisztán jobboldali, liberális, egységes párt összehozása (természetesen „baloldal” név alatt, mert ez a magyar hagyomány), élén vele, s ez a párt lehet majd 2022-ban a kihívó.

*

szolgálati közlemény: egyébként ez volt az ezredik cikk a bircahang.org-on