Megjöttek a görögök

By | 2019-11-30
Megosztás:

Bulgáriában élve pár éve megfigyeltem: megjelentek a görög vendégmunkások.

Nagyon váratlan fejlemény ez. Görögország az utóbbi kb. 60-70 évben mindig Bulgária előtt volt életszínvonalban, legutoljára a 30-as évek végén volt Bulgária előrébb. S az eltérés különösen nagy volt a 70-es évek végétől, amikor Bulgária egyre nagyobb gazdasági válságokba zuhant, míg Görögország a katonai diktatúra vége után egyre gyorsabban ment felfelé, majd az EU-tagság óta drasztikusan nőni kezdett. Ekkor a különbség már nem szimplán százalékban volt mérhető, hanem egész számokban, hiszen többszörös volt a bolgár lemaradás a göröghöz képest.

Íme egy táblázat az átlagbérekről az évek során (euróban, nettó), a bolgár oszlopban a második adatsor a bolgár bér görög vásárlóértékre emelve, hiszen az árszint Görögországban a bolgárnak nagyjából a másfélszerese.

Látható: 20 éve már a 3,5-szöröse volt a bolgár életszínvonalnak a görög. Ez NAGYOBB eltérés, mint a magyar és az osztrák életszínvonal közti különbség, az „csak” 2-2,5-szeres.

A görög közbeszédben Bulgária volt a negatív példa, kb. úgy ahogy a magyarok néztek Romániára 15-20 éve vagy ahogy ma néznek Ukrajnára.

Görög munkavállaló nem létezett Bulgáriában. Esetleg csak véletlenül, valamilyen helyben tanuló görög diák vagy családi okból tartózkodó ember, de az abszurdumnak számított, hogy egy görög csak dolgozni érkezzen Bulgáriába.

2010 körül azonban megkezdődött a nagy görög esés. Mára a görög életszínvonal visszament a 20 évvel ezelőtti szintre. Plusz ezzel párhuzamosan hatalmasat nőtt a munkanélküliség.

Bulgária viszont 1997 óta emelkedik, persze lassan, de emelkedik. S a fővárosban munkanélküliség helyett munkaerőhiány van. Bár ma is 30 %.-kal magasabb a mostani emelkedett bolgár életszínvonal a leesett görögnél, ez az eltérés már olyan mértékű, hogy érdemes vendégmunkásnak lenni, ha az ember kifog egy-egy jobb állást.

Nagyjából így fog egész Európa kiegyenlítődni: nem a kelet lesz gazdag, mint a nyugat, hanem a nyugat fog közeledni a kelethez lefelé. Ami egyébként egy egészséges folyamat.