Meleg és Hideg

By | 2013-07-06
Megosztás:

Meleg és Hideg
Tudósítás Hollywoodból, a haladó emberiség kultúrfővárosából – Hollywood, 2009. február 29.

18 Oscar-díjat kapott a tavalyi év szuperprodukciója, a Meleg és Hideg című film.

A film rövid kivonatos története: Mr. Bruce Buznyak, a kisváros köztiszteletben álló szociális munkása, aki napi 25 órán keresztül dolgozik a nyomorultak, az árva kisgyermekek és a partra vetett bálnák megsegítése érdekében, megismerkedik az egyik bálnamentés során Mr. Jonathan Koetshoeggel, aki úgyszint meleg szexuális orientációjú. Első pillanatra egymásba szeretnek. Mr. Koetschoeg három egyetemi diplomával rendelkezik, de lelkiismereti okokból egy szellemileg visszamaradott gyermekek megsegítésével foglalkozó alapítványnál dolgozik minimimálbérért. A bálnamentés utáni est romantikus hangulatban zajlik: Buznyak és Koetschoeg elmennek a legközelebbi meleg bár vidám táncos estjére, ahol közösülnek mind a 35 résztvevővel, majd egymással. A romantikus este után egymáshoz költöznek. Az egész környék örül, hogy Mr. Buznyak végre párra talált, a polgármester személyesen vesz részt a fiatal pár esküvőjén.

A környék idillikus, harmónikus és toleráns hangulatát azonban megzavarja az egyik szomszéd, Mr. Joe Hitler munkanélküli analfabéta alkoholista, aki éppen a múlt héten költözött a szomszédos házba, miután letöltötte az emberölés, nemi erőszak és pedofília miatt rá kiszabott 15 éves szabadságvesztést. Mr. Joe Hitler képtelen beilleszkedni a toleráns környék életébe, s folytatja társadalomellenes tevékenységet: minden nap leissza magát a sárga földig, megkínoz egy kiskutyát a pincéjében, majd prostituáltakat hív telefonon és a protituáltakat félig agyonveri, miközben szexuálisan kielégül.

Mr. Hitler egyik nap véletlenül józanul marad, s rájön, hogy szomszédjai melegek. Égtelen düh támad benne, s bosszút forral, ugyanis irracionális gyűlöletet érez kisgyermek kora óta a másság iránt. Nap, mint nap újabb és újabb módokon keseríti meg a köztiszteletben álló meleg házaspár életét, mígnem egyik nap radikális lépésre határozza meg: elrabolja Mr. Buznyak házastársát, Mr. Koetschoegot. A meleg férfit a pincébe zárja és megláncolja, majd kínzásokkal fenyegeti. Időközben Koetschoegnek sikerül mobiltelefonján segítséget hívnia, a helyi cserkészcsapat kiszabadítja Koetschoegot éppen 5 másodperccel azelőtt, hogy Hitler levágná Koetschoeg nemi szervét. Hitlert a rendőrség őrizetbe veszi, a házkutatás során hatalmas mennyiségű meleg pornóirodalom kerül elő a ház rejtett duplafenekű ruhásszekrényéből – kiderül, hogy Hitler valójában szintén meleg ifjúkora óta, de ezt örökletes elmebaja miatt fél nyíltan bevallani.

A film azzal a prózai kérdéssel végződik: vajon állhat-e továbbra is tétlen kezekkel az állam, vajon nem lenne-e itt az ideje, hogy végre valahára be legyen vezetve a kötelező elmegyógyintézeti kezelés az összes homofób gazember számára, hogy kigyógyítva hasznos tagjaivá váljanak a modern társadalomnak. 

*** 1999 ***