Miért nem vagyok jobboldali?

By | 2020-09-18
Megosztás:

Minden más híreszteléssel ellentétben, a „jobboldal” és „baloldal” szavaknak nincs értelmük a polgári kor előtti időkben.

A baloldal-jobboldal elhatárolódás jelentése: hol áll a tőke-munka ellentétben. A baloldal a munka oldalán áll, s két fő verziója:

  • mérsékelt baloldal (középbal), mely elfogadja a polgári, liberális demokráciát, annak gazdasági rendszerével együtt, s abban hisz, hogy benne reformokat kell végrehajtani a nagyobb újraelosztás, ezáltal a nagyobb társadalmi igazságosság érdekében – a tipikus példa erra a szociáldemokrácia, annál jobbra állnak a szociáliberálisok, balra pedg a manapság elsősorban zöld progresszívek,
  • radikális baloldal (szélsőbal), mely a polgári, liberális demokráciát meg kívánja dönteni, mert azt állítja, annak gazdasági rendszere nem reformálható – a tipikus példa a kommunisták, annak több változata, s még radikálisabbak az anarchisták.

A jobboldal ezzel szemben a tőke oldalán áll. Ennek mértéke változó. A hagyományos liberálisok a tőke mindenhatóságában hisznek (különösen a libertáriánusok), míg a másik oldalon a kereszténydemokraták (s különösen a keresztényszocialisták) a keresztény értékeket igyekeznek keverni a liberális elvekkel.

Az külön kérdés, hogy a jobboldal a társadalmi (azaz nem gazdasági) kérdésekben hol áll: így vannak progresszív jobboldaliak és konzervatív jobboldaliak.

A szélsőjobb egy nagy kakukktojás, mert jellemzően egy sor alapvető jobboldali értéket nem fogad el. A „szélsőjobb” név amolyan jobb híján talált elnevezés, mivel valahogy el kellett határolni őket a szélsőbaltól.

Ha nagyon kellene választani, a keresztényszocializmust választanám, de aláhúzom: ez egy inkoherens, alapjaiban téves eszme. Azért választanám, mert picit kevésbé téves az összes többinél:

  • a szélsőbal abban téved, hogy a polgári állam alapgondolatát elfogadva, arra építve akar valami újat,
  • a szélsőjobb abban téved, hogy egy eredendően liberális eszmét, a nacionalizmust turbósítja fel,
  • a középjobb és a középbal pedig a polgári modell igenlésében téved;

valójában tehát nem akarok ezek közül választani.

Az alapprobléma a polgári demokrácia, a liberális eszme, így ezek következetes és koherens elutasítása nélkül nem látok megoldást. Ez az eszme eddig nem nyert pontos kifejtést, bár voltak rá próbálkozások mindig.