Milliók a „baloldalon”?

By | 2020-01-02
Megosztás:

A vágyvezérelt újságírás jó példája a Mérce múltheti cikke: Milliók, mozgásban – a baloldal tíz legfontosabb pillanata 2019-ben.

Valaki megkérdezte, miért nem írok soha kommenteket a Mércénél, mikor ilyen gyakran foglalkozom velük. Nos, a válasz, engem már akkor letiltottak minden kommenteléstől, amikor még csak egy szimpla blog voltak a blog.hu alatt. Érdekes egyébként, a kifejezetten trágár sértő kommentelőket nem tiltják le, de az ellenérveket írókat azonnal – persze ez teljesen logikus magatartás.

Szóval, ellentétben a cikk állításával. a baloldali populizmus csúfosan megbukott, mégpedig saját magát buktatta meg. Mert egyszerűen beépült a liberális rendbe, pont abba, mely miatt létrejött. Hiszen a baloldali populisták, az újbaloldal létrejöttének oka az volt, hogy a hagyományos baloldal, a szocdemek elmentek teljesen liberális irányba, elfogadták a Schröder-Blair-Clinton féle „harmadik utat”. A harmadik út lényege: mindenben álljunk ki a liberalizmus mellett, de közben hazudjuk azt, baloldaliak vagyunk. Na most, ők most meg ugyanoda mentek, egyszerűen csak átvették a hagyományos álbaloldal helyét vagy szövetségre léptek vele.

A cikkben említett és agyondicsőített lengyel Lewica Razem párt egyébként kiváló példa. Már a neve is rosszul cseng a magyar olvasóknak, azt jelenti lengyelül „Baloldal Együtt”. Ennél még a magyar Együtt alapítója, Bajnai is őszintébb volt, mert magát centristának, s nem baloldalinak nevezte. A Lewica Razem a lengyel Lewica koalíció tagja, ez a koalíció a legutolsó lengyel választáson kb. 11 %-ot kapott, a koalíció egyik fő oszlopa a Lewica Razem, míg a másik a volt kommunista lengyel állampárt, utódja, mely ma már sokkal inkább liberális, mint baloldali, kb. a magyar MSZP vagy a DK lengyel verziója. Nagyjából olyan a Lewica Razem mint a magyar Párbeszéd, ha az valóban létező párt lenne persze Magyarországon, nemcsak egy 100-tagú klub. A Lewica Razem abban különbözik testvérpártjától, hogy a kulturális liberalizmus élharcosa, azaz egyházellenes, drogpárti, homoklobbista. Ami a valós baloldali értékeket illeti, az csak pár lózung szintjén van jelen, pont mint mondjuk a magyar MSZP díszmunkása, Komjáthi Imre, aki havonta egyszer odaláncolja magát fél órára valahová, így kamutiltakozva a tőke ellen, persze mindig a tőke pénzén.

Lewica Razem tünti – nulla baloldali jelképpel

Összegzésképpen: semmiféle világrengető ballib forradalmi mozgás nincs a világban. Ahol van erős baloldal, ott az antiliberális, lásd Latin-Amerikát. Az elnyomottak nem szövetkeznek a cikk szerint támogatandó pártokkal.