Milyen a valós bolgár életszínvonal?

By | 2019-10-03
Megosztás:

Ha az átlagbéreket nézzük, a következő az eredmény. A bolgár országos nettó átlagbér jelenleg 163 ezer Ft (330 Ft/euró árfolyamon számítva), míg Magyarország esetében ez a szám 239 ezer Ft.

Bulgáriában a régiós eltérések nagyobbak, mint Magyarországon. Magyarországon a legszegényebb régióban az átlagbér 164 ezer, a leggazdagabbban pedig 299 ezer. Ugyanez Bulgária esetében 108 ezer és 222 ezer.

Mindkét ország esetében sajátosság, hogy a medián bér jelentősen elmarad az átlagtól. Magyarországon a medián nettó bér a nettó átlag 73 %-a, Bulgáriában még kevesebb: 70 %. Azaz mindkét országra igaz, hogy az emberek többsége számára az átlagbér álom. De mivel a két arány közel azonos, nem kell ezt az összehasonlításkor figyelembe venni.

Ami viszont jelentős adat az a megélhetés költsége. Ez Magyarországon kb. 25 %-kal magasabb, mint Bulgáriában. Azaz a reális összehasonlításhoz a bolgár adatokat be kell szorozni ezzel a számmal. Tehát a 163 ezer Ft bolgár nettó átlagbér magyar szemmel 204 ezer Ft-ot ér, ez a magyar adat 85 %-a.

Azaz állítható: a bolgár átlag életszínvonal a magyar 85 %-a.