Mindenki megnyugodhat: diktatúra van

By | 2023-05-31
Megosztás:

Véget ért a török választás: vesztett az a jelölt, akinek nyernie kellett volna a ballib keménymag szerint.

Így legalább minden világos: Törökországban diktatúra van!

Hiszen a ballib dogmatika szerint diktatúra nem váltható le választáson. Azaz ha nem bukik meg, akkor diktatúra. Ha meg megbukik, akkor nem volt diktatúra. Holtbiztos axióma ez tehát, sose lehet cáfolni, hiszen nincs tény, mely ellent tudna mondani neki. Erről mondta Popper – akinek zavaros politikai elméletei mellett volt valós teljesítménye is -, hogy tudománytalan, hiszen nem falszifikálható.

Lásd még a klasszikus példát Carl Sagantől: van egy sárkány a garázsomban, láthatatlan, sőt semmilyen eszközzel se mutatható ki jelenléte, mivel nincs anyagi teste. Ő persze ezt a vallás ellen használta, csak épp ez a vallás szemszögéből nem probléma, hiszen a vallás nem állítja magáról, hogy tudományos lenne.

Ezért is a liberális buborék a világ legkeményebbe. Nincs belőle kibújás. Még egy kemény keresztény hívőben is felmerül ritkán „mi van, ha tévedek, s mégsincs Isten?”, de a liberálisban nem merül fel soha kétely. Hiszen saját eszméjét nem eszmének tételezi, hanem a tiszta racionalitás és logika egyenes következményének.