Mítosz a Fidesz születéséről

By | 2019-03-11
Megosztás:

Van egy ballib mítosz a Fideszről.

Állítólag maga az MSZMP csinálta a Fideszt, erre a fő bizonyíték, hogy a Kádár-kor utolsó belügyminiszterének a veje (Stumpf István jelenlegi alkotmánybíró) volt Orbán egyik legközelebbi haverja a 80-as évek végén.

Stumpf egyébként csak azért nem lett annak idején Fidesz-tag, mert a Fidesz első alapszabálya tiltotta volt MSZMP-tagok belépését, márpedig Stumpf MSZMP-tag volt.

A valóságban a Fidesz ellenzéki ifjúsági szervezetként alakult, a KISZ ellentétjeként. Aztán a vezetés eldöntötte, nem akar az SZDSZ ifjúsági szervezete lenni, így önálló párt lett, de alapvetően mégis a Demokratikus Ellenzék ifjú nemzedékét jelentette.

Semmi pártállami segítség nem volt. Az MSZMP kezdetben ellenezte a többpártrendszert, majd amikor beleegyezett, sokkal inkább volt hajlandó eltűrni az MDF-féle harmadikutas, nacionalista vonalat, míg a nyugatpárti, liberális vonalt, melyet az SZDSZ és a Fidesz jelentett. A segítség a Fidesznek főleg Amerikából jött, elsősorban Sorostól és a budapesti amerikai követségtől.

Komolyan elhihető, hogy Kádár direkt liberális ellenzéki szervezetek létrehozásával foglalkozott?