Modern baloldali hablaty

By | 2023-08-24
Megosztás:

Olyan cikk volt pár hete a Mércében, hogy az ember megkérdezi magától: ez valami vicc?

Érdemes elolvasni, mert jól kifejezi azt, ami ma „radikális baloldal” címszó alatt fut nyugaton.

Három csemege a cikkből.

Mi a határ? Nos, egyszerű: „a fehérség magában foglalja a feketék emberi mivolta, vagy éppen mobilitása feletti rendelkezésre való jogot – ez a logika mai napig tetten érhető a határok működtetésében„.

Aztán kiderül a rasszizmus oka is: ez azon emberek dühe, hogy immár nem létezik jogilag rabszolgaság!

Aztán nagy csapás jön a ballibeknek is! Kiderül, hogy Zorbán és populista társai nem erős államot építenek, hanem éppen ellenkezőleg: a széles egyéni szabadságjogokra törekszenek, ezzel gátolva a szolidaritást – „ezek az autoriter, vagy éppen fasiszta projektek nem egy erős, irányító államról szólnak, hanem az egyéni szuverenitás, önrendelkezés fantáziájára építenek, és ennek megfelelően a neoliberalizmussal is könnyen összeegyeztethetőek” és „a felvilágosodás során létrejött állam szerepe, hogy az univerzális állampolgárságot mindig egyre jobban kiterjessze, és ezt az ígéretet árulják el az állam leépítésével„.

Hát, bizony ehhez képest a szovjet-kori marxizmus-leninizmus egyetemi tankönyv kifejezetten értékes olvasmány volt, ott legalább törekvés volt, hogy ne legyen teljes elszakadás a valóságtól.