Mormon Könyve

By | 2021-08-22
Megosztás:

Az utóbbi 2 évtized legjobb mjuzikelje a Mormon Könyve. A South Park alkotói készítették, amiből nyilvánvaló: ez egy paródia.

Persze az alkotás akkor élvezhető a legjobban, ha az ember valamennyire legalább tisztában van a mormonizmussal. Enélkül egyes vicces utalások nem érthetőek, bár maga a sztori így is élvezhető.

A sztori összes eleme egyébként olyan, ami abszolút hétköznapi a mormon életvitelben.

A két főhős két amerikai fiatal misszionárius, akiknek nagyjából nulla ismeretük van a világról: az egyik – Kevin – fanatikus, s komolyan hiszi, nagy tettek várnak róla, míg a másik – Arnold – egy laza srác, aki nem ismeri rendesen a mormon tanítást se, csak szeretne valahogy túl lenni a misszión, amire csakis családi hagyományból jelentkezett.

A misszionátus párt Ugandába osztják be, mely országról kezdetben azt se tudják, melyik földrészen van. Majd amikor megtudják, hogy Afrikában van, annyi jut eszükbe, hogy „Oroszlánkirály”. A misszió ott korábban senkit se tudott megtéríteni, de Arnold sikeresen prédikál, csak nem a hivatalos tranítást, hanem különböző sci-fi filmekből összegyúrt halandzsát keverve egyes mormon történetekkel (ezt nyilvánvalóan a Vissza a jövőbe egyik jelenete ihlette, ahol Marty a saját apjának ad elő hasonlót).

Azonban a régiót rettegésben tartó hadúr mindenkit le akar gyilkolni. De ismét kitalálnak egy fantasztikus sztorit a misszionáriusok, melynek hatasára maga a hadúr is megtér.

A mjuzikel tulajdonképpen 4 réteg:

  • szimpla sztori két bátor srácról,
  • a mormonizmus ellentmondásainak bemutatása,
  • általános valláskritika (a szerzők ateisták),
  • s persze az egész amerikai kultúra kinevetése (bár ezt kevés amerikai érti).

A szerzők nagyon vigyáznak a szerzői jogra, így legálisan nagyjából nulla helyen nézhető meg az előadás, még hivatalos dvd-verzió sincs. A szimpla hang megvan sok helyen, legálisan is. Magát az előadást én csak úgy tudtam megnézni, hogy találtam egy kissé remegős, kézikamerás kalózfelvételt az egyik New York-i előadásról egy orosz torrent oldalon.

Viszont van egy sor amatőr előadás a neten, legálisan.

a kezőszám, ez kivételesen fent van az eredeti verzióból – „Helló, tudta Ön, hogy Jézus itt élt, az USA-ban?”
a misszionáriusokat párokba osztják és megkapják úticélukat
a kezdeti mormonizmus rövid története viccesen előadva
„egy majom egy banánnal, s egy bennszülőtt nő, aki nem hord melltartót” – Mi vagyunk Afrika! – talán a második legjobb szám
szerintem a csúcsszám: az ugandai mormonjelölt csaj a létező mormon paradicsomról, ahol „a barátságos hadurak segítenek átmenni az út túlsó oldalára”