Műszaki álmok

By | 2021-04-13
Megosztás:

Amikor kiskamasz voltam, a 70-es években, sokat álmodoztam a szükséges találmányokról, melyekre szükség lenne. Kizártam az eleve fantasztikusnak látszó dolgokat, lásd mindenkinek repülő autó és hétvégi nyaralás a Marson, igyekeztem realisztikus lenni.

Három dolog jutott eszembe.

Egy. Olyan rendszer, mellyel a televízió, a rádió, s a mozi műsorai bármikor visszanézhetőek/hallgathatóak. Valamiféle adatbázis, mely tartalmaz mindent, s melyhez hozzá lehet férni.

Úgy képzeltem, hogy van valamiféle kábelhálózat, mint az áram, s minden lakásban van egy konzol (nagyméretű konzolt képzeltem el), mellyel keresünk az adatok között, majd a tv képernyőjén megjelentetjük az adott műsort.

Azaz eszembe se jutott internet típusú megoldás.

Ez mára részben megvalósult, nagyon sok műsor tényleg bármikor hozzáférhető a neten.

Kettő. Hordozható telefon mindenkinek. Ez nyilván teljesen megvalósult mára. 1997-ben döbbenten rá, hogy ez teljesen jelen van, amikor azt láttam, immár a takarítónőknek is van mobiljuk, nem csak kiemelt üzletembereknek, mint a 90-es évek elején.

Három. Minden létező könyv legyen hozzáférhető otthon. A digitalizációra nem gondoltam, valamiféle csőpostarendszert képzeltem el, melyen az ember kiválasztja mit akar, majd pár perccel később megkapja.

Nyilván a digitalizáció sokkal jobb megoldás, de az sajnos nem jutott eszembe.

Nemrég elgondolkoztam ugyanezen. S megint kiválasztom a három legfontosabbat.

Íme:

  • olyan alkalmazás, mely képes emberi hangot utánozva felolvasni szöveget – a jelenleg elérhető alkalmazások olyan mesterkélt gépi hangon olvasnak fel, ami nehezen bírható ki pár percnél tovább, még angolul sincs ilyesmi, nemhogy más, kisebb nyelven + valós idejű tolmácsalkalmazás funkciója is legyen ennek a felolvasó gépezetnek,
  • valós idejű műholdas térkép, melyet nem csak titkosszolgálatok tudnak elérni, olyan mint a Google Maps, de valós időben és állandóan,
  • a szerzői jog lassú megszüntetése – legyen kötelező minden kulturális adat ingyenes közzététele az interneten, legyen minden kereshető, s legyen minden múltbéli anyag is feltéve.

Azt hiszem, nem kérek sokat.

konyhában ülve telefonálni – álom volt 40 éve