Nikolaj Georgiev

By | 2012-05-02
Megosztás:

Gondoltam utána nézek a Magyarországon legismertebb bolgárnak. Ki ez a Nikolaj Georgiev? Sajnos a magyar médiákban hibásan „Nyikolaj Georgijev” formában jelent meg a neve.

Nikolaj Georgiev 1925-ben született Szófiában.

Édesapja Nicso Georgiev tábornok volt, akit 1945-ben háborús bűnösként halálra ítélt és kivégzett a bolgár kommunista „népbíróság”.

Georgiev 1943-ben érettségizik a szófiai Francia Középiskolában, majd beiratkozik jogász szakra a Szófiai Egyetemre. 1944-ben önkéntesként bevonul a hadseregbe.

Az egyetemről nem zárják ki apja kivégzése ellenére, így el tudja végezni az egyetemet, de mint „fasiszta bűnös fiát” eltiltják a jogász szakma gyakorlásától. Így irodai munkákat végez különböző munkahelyeken.

A sporttal 1957-ben kerül kapcsolatba, amikor Vladimir Sztojcsev, a Bolgár Olimpiai Bizottság (bolgár rövidítéssel: BOK) akkori elnöke munkát ajánl neki a szervezet nemzetközi osztályán. 1968-ban Georgiev már a BOK titkára.

Georgiev 1983-ban Szófiában megismerkedik Juan Antonio Samaranch-csal, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) akkori elnökével, s ajánlatot kap tőle, hogy dolgozon a NOB lausanne-i központjában. Georgiev az ajánlatot elfogadja, de a bolgár hatóságok 4 éven keresztül nem engedik ki az országból. Végül 1987-ben a BOK akkori elnöke, Ivan Szlavkov – aki egyben Todor Zsivkov veje – intézi el neki, hogy kapjon útlevelet.

Így tehát Georgiev 1987-től Lausanne-ban dolgozik a NOB alkalmazottjaként. Amikor pedig a NOB megalapítja az Olimpiai Múzeumot 1993-ban, Georgiev a Múzeum alkalmazottja lesz.

Összesen 40 publikációja van az olimpiai mozgalom és egyes sportágak történetéből.

Georgiev 2005-ben hal meg, Bernben.