Nincs rosszabb a hibás kvíznél

By | 2024-02-25
Megosztás:

Ezeket a kvízes dolgokat ki szoktam tölteni az index.hu oldalán. Szinte mindig jó az eredményem, eddig a legrosszabb 5/10 volt, egy hozzám távol álló témában.

Láttam a minap, földrajzi teszt. Ezeken az átlag felett szoktam teljesíteni. A hivatalos eredményem 9/10 lett, valójában 10/10, mert a kvízkészítők hibáztak.

Melyik ország határos a legtöbbbel (nyilván szárazföldön, de ez magától értetődik, ha nem teszik hozzá) – kérdezik. Nyilván vagy Kína vagy Oroszország. Na most, ha „szomszéd” alatt csak nemzetközileg elismert országokat értünk, akkor a kérdés hibás, mert mind Kína, mind Oroszország 14 ilyennel szomszédos. Ha viszont a nemzetközileg nem elismerteket is értjük, akkor Kína 14, de Oroszország 16.

Szóval Oroszországot választottam, míg a kvízkészítő szerint Kína a helyes válasz. Szóval a kvízkészítő eredménye: 0/10.

Eleve csak 4 országnak van 10 vagy több szárazföldi szomszédja a világon:

  • Brazília – 10: Argentína, Uruguay, Paraguay, Bolívia, Peru, Kolumbia, Venezuela, Guyana, Suriname, Franciaország;
  • Franciaország – 11: Spanyolország, Andorra, Monaco, Olaszország, Svájc, Németország, Luxemburg, Belgium, Hollandia, Suriname, Brazília (egyes forrásokban 12 szomszéd van, Kanada a plusz egy, állítólag van egy párméteres szikla pont a határvonalon, de én nem hiszem el);
  • Kína – 14: Vietnám, Laosz, Mianmar, India, Bhután, Nepál, Pakisztán, Afganisztán, Tadzsikisztán, Kirgizsztán, Kazahsztán, Oroszország, Mongólia, Észak-Korea;
  • Oroszország – 16: Norvégia, Finnország, Észtország, Lettország, Litvánia, Lengyelország, Belarusz, Ukrajna, Abházia, Grúzia, Dél-Oszétia, Azerbajdzsán, Kazahsztán, Kína, Mongólia, Észak-Korea.

Erről jut eszembe: a Kádár-kori tankönyvekben nem volt határ Kína és Pakisztán között, ugyanis kötelező volt Indiát támogatni, azaz nem venni tudomást arról, hogy a vitás indiai-pakisztáni terület fele Pakisztánhoz tartozik, úgy kellett tenni, mint az egész Indiában lenne. Akkori hagyomány volt: a térkép ne a valóságot mutassa, hanem a vágyakat. Ma ez feléledt Ukrajna kapcsán: kötelező a térképen Ukrajnát a nagy-ukrán fantáziák szerint ábrázolni.

zöld – Oroszország szomszédai (11+2), sárga – Kína szomszédai (11), piros – mindkettő szomszédja (3)