Novocserkasszk

By | 2018-11-15
Megosztás:

Kevéssé ismert esemény az 1962-es oroszországi felkelés, mely Novocserkasszkban zajlott le.

Az esemény háttere a hruscsovi gazdasági reform. A rubelt demoninálták a tizedére, azaz 10 régi rubel 1 új lett, azonban ez önmagában nem jelentett volna semmit, ha az értéke arányosan megmaradt volna. Viszont az USA-dollárhoz kötött árfolyam nem 10-szeresen lett csökkentve, ahogy kellett volna, 1 USA-dollár korábban 4,4 régi rubel ért, míg a reform után 0,9 rubelt. Magyarul: a szovjet pénz le lett értékelve 2,2-szeresen az aranyhoz és az USA-dollárhoz képest (a kettő ugyanazt jelentette 1973 előtt). Azaz minden külföldi termék hirteken 2,5-szeresen többe került a szovjet átlagember számára.

Ezzel együtt egyes élelmiszerek – különösen a hústermékek – ára 30 %-kal növelve lett. Továbbá a hatékonyság nevében  a gyári normák növelve lettek 35 %-kal. Mindezt összevetve az egyébként is alacsony szovjet életszínvonal átlagban a felére esett a reformok hatására.

A legnagyobb ellenállás Novocserkasszkban robbant ki, 1962. június 1-jén, az ottani Mozdonygyár munkásai spontán sztrájkba kezdtek, melynek következtében leállt az egész gyár. Délutánra a munkások a gyárból kimenve elfoglalták a vasútvonalat, mely a Kaukázusból Közép-Oroszország felé vezető 2 fóvonal egyike, megbénítva a vasúti közlekedést a térségben.

Kirendelték  a rendőrséget, melyet azonban a szovjet zászlókat és Lenin-képeket magasba emelő tömeg elkergetett, 3 rendőr meghalt. Kivezényeltek a helyi katonai erőket, azok azonban a helyszínre érve csak  a levegőbe lőttek, majd látva, hogy nincs hatás, visszamentek a laktanyákba.  Ekkor Matvej Saposnyikov vezérezredes lett kiküldve tankokkal, aki azonban a helyszínre érve megtagadta a személyesen Hrucsov által kiadott támadási parancs teljesítését, majd visszavonult, kijelentve, hogy nem lát ellenséget, mely ellen indokolt lenne tankcsatát indítani.

Végül június 2-én estére sikerült helyreállítani a hatóságoknak a rendet, a KGB belső haderejének egy csapata géppuskákkal megtámadta a sztrájkolók központját, 26 embert megölve, 240 embert letartóztatva. Közülük 7-et az elkövetkező bírósági eljárás után halálra ítéltek és kivégeztek, 100 főt pedig börtönbüntetésre ítéltek.

Saposnyikov tábornokot az mentette meg, hogy volt fronharcosként rendelkezett a Szovjetúnió Hőse kitüntetéssel, így csak nyugdíjazták és kizárták a pártból.

nem az eredeti esemény képe, hanem az eseményről készült 2012-es orosz filmből való kép

a felkelés népszerű jelszava: „kolbászt Hruscsovból!”

1996-ban az összes kiadott ítéletet visszamenőlegesen hatályon kívül helyezték. 2002-ben múzeumot alapítottak a helyszínen az 1962-es eseményekre emlékül.

az 1992-ben a helyszínen emelt emlékmű