Oroszország és Orbán

By | 2018-04-23
Megosztás:

Oroszország érdeke alapvetően a nyugati hegemónia megszüntetése. Ez megtörtént 10-15 éve, az oszétiai háború volt a fő jel, hogy a nyugat immár képtelen akaratát korlátlanul érvényesíteni a világban. Ezt Oroszország egyedül érte el, nyilván Kína hallgatólagos egyetértésével.

2008 óta Oroszország fő célja a nyugat hatalmának további gyengítése. Mind háborúban, mind békében. Tavalyra a szíriai fronton a nyugat gyakorlatilag feltétel nélkül kapitulált. Azt sejtem, hogy hamarosan Líbiában is lehetséges ez. Irán esetében ugyanez van évek óta: ma már a nyugat is Oroszországra számít az iráni atomfegyverkezés megakadályozásában.

Ami pedig a békét illeti, Oroszország dolga egyszerű. A nyugatot számtalan konfliktus feszíti, ezek teljesen függetlenek az orosz érdekektől. Oroszország számára itt elegendő, hogy szimplán nem segít.

Ami Magyarországot illeti, itt a konfliktus alapja, hogy a kelet-európai népek megelégeltek a nyugat általi kizsákmányolást és szabadrablást. Így ismét van egy Oroszországtól független viszály, melyben az „az ellenségem ellensége a barátom” alapon a kelet-európaiak Oroszország természetes szövetségesei. Még akkor is, ha adott államok oroszellenesek, erre jó példa Lengyelország, mely dühüdt oroszellenességével együtt is segíti az orosz érdekeket.

Orbán mint a keleti antibrüsszelita ellenállás fő motorja igencsak hasznos Oroszország számára.

Ennyi az egész, szimpla érdekközösség.