Osztályellenséggel fraternalizálni?

By | 2023-11-14
Megosztás:

A mai modern liberális hatalom eljutott oda, ahová a kommunista diktatúra nem: már közvetve együttműködni az ellenséggel is bűn.

Kína kapcsán készülőben az újabb liberális világbotrány.

Az első eset 2020-ban volt a Mulan című amerikai film kapcsán. A filmmal magával semmi baj nem volt, az történelmi tematikájú. Azonban kiderült: a kínai-amerikai színésznő, aki a főszerepet játssza a filmben nem ért egyet a Párt vonalával, mármint nem a kínai kommunista párttal, hanem a hollywoodi liberális párttal. A színésznő ugyanis a hongkongi ellenzéki tüntetők ellenében foglalt állást, márpedig a Párt direktívája kimondja: a hongkongi ellenzéket köteles támogatni az egész progresszív emberiség.

Fontos aláhúzni: a film maga nem áll semmilyen kapcsolatban a témával, itt a színésznő magánvéleményéről volt szó. Azonban nincs mese: ha valakinek a véleménye „hibás”, akkor minden vele kapcsolatos dolog is az, így megszületett a bojkottfelhívás a film ellen. Végül az egésznek csak azért nem lett jelentősége, mert közbejött a covid-járvány, ami miatt alig működtek a mozik, így nem volt hol bojkottálni.

A friss probléma: a legnépszerűbb kortárs kínai sci-fi szerző Liu Cixin műve, a Háromtest. Hollywood megfilmesítette, a bemutató jövőre lesz. (Ettől függtelenül már meg van filmesítve Kínában: 30-részes tv-sorozat fomájában.) Maga a történet itt sincs semmilyen kapcsolatban a politikával, a tematika sokkal mélyebb. De itt is „baj” akadt. Nem a szereplőkkel, nem az amerikai megfilmesítés szerzőivel, hanem az eredeti könyv írójával.

Liu Cixin ugyanis kijelentette, híve a jelenlegi kínai politikai rendszernek, nem lát semmi jót a liberális demokráciában, nem hiszi, hogy az egyéni szabadság megfelelő társadalomszervező elv lenne, s támogatja még a kínai kormányzat ujguriai politikáját is, mely a nyugati álhírek szerint „népirtás”.

Az amerikai filmváltozatot megvalósító Netflixnek már magyarázkodnia kellett ez ügyben. A cég vezetősége hűségnyilatkozatot adott ki, mely szerint természetesen nem értenek egyet Liu nézeteivel, a könyvben ezek a nézetek nem is szerepelnek, s Liu nem vett részt a megfilmesítésben.

Meg kell mondanom: ilyen még a Szovjetunióban se volt, azaz hogy egy politikamentes művet nem szabad megfilmesíteni, mert szerzője nem szereti a szovjet rendet.

A liberálisok hisztiznek, egyre idegesebbek. Ami persze jel. Az tesz ilyet ugyanis, aki nem biztos magában.