A felebarát

By | 2020-08-25
Megosztás:

Folytatás.

A felebarát szeretetének félrértelmezése gyakori.

Utálom Lars von Trier munkásságát, egyetlen filmjét bírtam végignézni, a Dogvillet, ami persze szintén egy iszonyúan rosszul megcsinált „film” – idézőjelben, mert az egész valójában egy színdarab próbája, nem film -, de legalább a mondanivalója értelmes. (Egyébként Trier haverja és elvtársa, Thomas Vinterberg valamivel jobb filmeket készít, de azért azok is messze vannak a remekműségtől).

Szóval a Dogville helyére teszi az említett félreértést. A Biblia azt mondja „Szeresd felebarátodat, mint saját magadat!”, nem azt, hogy ne szeresd saját magadat, s végképp nem azt, hogy szeresd felebarátodat jobban, mint saját magadat.

Ha magad ellen vagy, s követed a Biblia parancsát, akkor mások ellen is kell lenned. Ha nem véded meg magadat, akkor másokat se kell megvédened. A parancsolat szellem azonba nem ez az abszurd következtetés természetesen, hanem az, hogy akarj jót és tégy jót magaddal, s ugyanígy viselkedj mások iránt is.

A filmbéli Grace kiirtja a teljes lakosságot Dogville-ben, mert mindenki halálos bűnt követett el, s a legnagyobb bűnös az az ember aki úgy követte el a bűnt, hogy azonnal fel is próbálta menteni magát erkölcsileg, jónak álcázva a rosszat. Ugyanis mindig rosszabb a jónak álcázott rossz, mint az őszinte rossz. Egyetlen dogville-i marad életben, a kóbor kutya, aki veszettül ugat ugyan, de erre megvan a maga oka: Grace egyszer elvette az ételét. Szóval ő az egyetlen keresztény, ezért is Dogville.

Azaz ha nem szereted magadat, azzal kiprovokálod az ellenségességet, rosszra késztetsz másokat, erkölcsi rosszban leszel cinkos. Azaz a jogos agresszió önvédelemből teljesen krisztusi lépés, mert meggátolja a rosszat. De ezt már nem mondja ki Trier, pedig az lenne következő logikus következtetés.

*

A Dogville története pár sorban, aki nem látta:

Grace megérkezik Dogville-be mint az igazsászolgáltatás és a maffia által is egyszerre keresett menekült. A falu befogadja őt, cserébe a lány meghálálja ezt apró szívességekel. Lassan azonban a falu lakossága úgy érzi, Grace örök lekötelezettjük, ezt egyre jobban kihasználják: Grace minden – lelki és testi – értelemben a lakosok szolgája lesz. A végén azonban kiderül: Grace a maffiafőnök lánya, aki tisztán személyes okokból szökött el családjától, ezért keresi őt a maffia. Amikor megjelenik a maffia a faluban, Grace kibékül apjával, amjd bosszút áll a több hónapos megalázásokért.