Piramisjáték

Megosztás:

Egy időben, mielőtt még az Index Fórumáról kitiltottak volna véglegesen (saját szabályukat megszegve), egyik ottani kedves tevékenységem az mlm-piramisjátékok és más hasonlók leleplezése volt. Megosztanék most a témában több vicces dolgot…

1998-2006 között kb. 50 alkalommal próbáltak beszervezni a legkülönbözőbb mlm-ekbe: Amway, Aloex, Tiens, LRI, Bionet, Flavin, Ökonet, Vitalion, FLP, Herbalife, Innoflex, Sunrider, Noni, stb., most más nevekre nem emlékszem.

Annak idején, 1998-ban nálunk volt vendégségben egy Amway-házaspár. Persze nem lehetett megkerülni a termékbemutatót sem. Azonban a végén vörös fejjel menekültek ki tőlünk – az a ritka eset, amikor a balekjelölt még az mlm-ügynöknél is pofátlanabb és agresszívebb.

Két kérdéssel sikerült őket kizökkenteni a mosolygós mlm-stílusból, és komor arcú, enyhén fejrángató emberekké változtatni őket:

  1. Arra az érvre, hogy sokáig elég a fogkrém és háromnegyed évig elég egy tubus, feleség azt mondta, hogy neki ez azért nem jó, mert nem szeretné, ha 9 hónapon keresztül mindig ugyanazt a fogkrém-ízt érezné a szájában, mivel ő szereti a változatosságot.
  2. Arra pedig, hogy milyen könnyű az embereket meggyőzni és magunk alá beszervezni, én komoly arckifejezéssel megkérdeztem: „na és, ha csupa olyan undok, lehetetlen alakkal hoz össze a rossz sorsom, mint amilyen én is vagyok?”.

Azért megsajnáltuk őket, megvettük a sütőtisztójukat. Valahogy szánalmas volt, hogy képesek voltak 70 km-t autózni és három órát elveszíteni egy darab sütőtisztító jutaléka miatt. Aznapi tiszta bevételünk olyan mínusz 300 Ft lehetett…

Magyarország – számomra érthetetlen okokból – mlm-paradicsom. Sehol a világon nincsen olyan sok lelkes mlm-ügynök, mint ebben az országban. Nem a 90-es évek első felének mlm-hisztériájáról beszélek, amikor szinte nem volt család legalább egy mlm-essel, hanem az ezredforduló utáni időszakról, amikor már jóval kevesebben foglalkoztak mlm-mel. Azonban ebben a lanyha időszakban is – mind a mai napig! – hatalmas az mlm-mel foglalkozók aránya az országban.

Így Magyarország csodálatos hely a jelenség megfigyelésére. Átlag naponta indul egy új rendszer, abszurd állításokkal és átlátszó hazugságokkal, de mégis akad ember, aki belép és „dolgozik” benne.

A fő területek: kozmetikai szerek, étrend-kiegészítők. De mindenre volt már mlm: pl. fényképelőhívásra és honlapkészítésre is, s ez nem vicc! De még ennél is jobb volt néhány éve: közüzemi díjak fizetésére!!! Na, az egy mesteri átverés volt!

Bár mindenki tökéletesen ismeri, azért megemlíteném, hogy mi is az mlm. Az mlm rendszer lényege, hogy ügyesen összekapcsolja a direkt marketinget és a franchize rendszert, mindkettőből annak a legrosszabb vonásait véve.

A rendszer alapgondolata természetesen logikusnak tűnik: egy termék elégedett fogyasztója a terméket továbbajánlja, ezért jutalékot kap, s amennyiben azok, akiknek továbbajánlotta szintén sikeresen továbbajánlják a terméket, azok jutalékából is jutalékot kap. Ily módon egy sikeresen hálózatot maga alá építő egyén komoly jövedelemre tehet szert. Sőt egy idő után már nem is kell foglalkoznia az egésszel, mert hatalmas „passzív jövedelemre” tesz szert a kiépített rendszere miatt.

Valójában azonban a rendszer leplezett, legális piramisjáték, melyben a termék csak ürügy, a valódi jövedelem a tagok beszervezéséből és más kapcsolódó jövedelmekből jön, nem a termékforgalmazásból. Valójában az alapötlet meg sem valósul: nem az történik, hogy egy termék elégedett fogyasztója tovább ajánlja a terméket, hanem az, hogy egy, a terméket valójában nem is ismerő személy csakis a rendszer hamisan beállított jövedelmezősége miatt lép be, s csakis a jövedelmekre hivatkozva próbál másokat beszervezni maga alá. A termék csak ürügy, ami azért kell, mert nélküle illegális piramisjáték lenne az egész rendszer.

Minden ilyen rendszer ürügyalapja valamilyen termék, jellemzően egy teljesen átlagos valami, pl. egy vitaminkészítmény, amihez tucatnyi hasonló kapható a legközelebbi gyógyszertárban vagy drogériában. Azonban a termékről csodák hangzanak el. De végülis maga a termék mindegy, a lényeg, hogy legyen valami.

Mint egy fórumozó kolléga régen megjegyezte: akváriumi kavics is lehetne a termék, amiből 1 kg kerül 200 forintba, de az mlm-ben a darabár lehetne 5 ezer forint. Csak hozzá kellene tenni, hogy ezt a kavicsot a NASA fejlesztette ki, s mindenre jó, a nátha elleni harctól kezdve a rák-megelőzésig.

A fő kérdés a beszervezés. Jellemzően vannak belépési díjak, kötelező (vagy csak „ajánlott”, magyarul: valójában kötelező) kezdőcsomagok. Majd az aktív tagoknak kézikönyvek, kazetták, szemináriumok, melyek mind pénzbe kerülnek. A sok beszedett pénz aztán elindul a piramis aljáról annak tetejére, s a felsőbb szintek között osztódik el.

Ami a jövedelmezőséget illeti, jellemző adat, hogy az mlm őshazájában, az USÁ-ban, a legrégibb és legtöbb taggal rendelkező mlm-piramisban, az Amway-ben egy átlag tag ÉVES BRUTTÓ jövedelme nem éri el a 90 (kilencven) dollárt.

Egy tipikus mlm-es útja kb. a következő. Legyen az mlm-es neve: Bunkó István, büdösparasztfalvi (Moson-Bereg-Torontál megye) almatermesztő és vikunyatenyésztő.

  1. Elhívja a szomszédja, hogy van egy nagyszerű lehetőség. Csak fel kell utazni Pestre egy előadásra.
  2. Az előadáson megjelenik személyesen a szomszéd főszponzora, Dr. Csaló Elek, valamint díszvendégként a híres (még senki sem hallott róla, de biztos híres), Prof Johnny Walker. Most már teljesen biztos benne Bunkó Pista, hogy milliomos lesz.
  3. Az első nap beszél a családtagokkal, eldöntik, hogy ezután majd vesznek mlm-terméket más helyett.
  4. Az első hónap alatt beszél 40 rokonnal, közülük 2-3 vesz valamit, 1 pedig belép.
  5. Első három hónap alatt beszél a szomszédokkal, volt évfolyamtársakkal, barátokkal, haverokkal, munkatársakkal, összesen 100 ember, közülük belép 3, vesz valamit 7-8.
  6. Aztán jön a negyedik hónap. Az mlm-es Bunkó Pistának van saját magán kívül 10 rendszertelen vevője, amiből a jutalék szinte semmi. Van alatta 4-5 ember. A 4-5 ember közül 3-4 abbahagyja az egészet igen hamar, s marad jó esetben egy hasonlóan aktív ember. Tehát kiderül, hogy az agymosáson hallottak („csak beszervezek 5 embert, akik szintén személyenként csak ötöt, stb.”) nem működnek a valóságban: óriási időbedobással, nagy költségekkel skerült kialakítani egy egytagú hálózatot maga alatt. Bunkó Pista – mert józan paraszti esze azért van – levonja a tanulságot, abbahagyja az egészet, majd megfogadja, hogy ezentúl, ha az „mlm” szót hallja, azonnal elmegy messzire, ha pedig valaki be akarja szervezni, pofán vágja.

A Bunkó Pistától különböző mentalitású ember azonban folytatni akarja. Rájön, hogy nagyon sok embert kell beszervezni, ha pénzt is akar látni. Tehát bérelni kell nagy termet, előadókat kell hívni, el kell utazni messzi vidékre, ahol még senki sem hallott az adott mlm-ről. Ehhez mind sok tőke kell, ez pedig neki nincs, ráadásul hitelt felvenni sem érdemes, mert a kockázat óriási: az interneten utánanéz és megtudja, hogy ezer mlm-ből átlag 999 megbukik már az első évben, s a sikeres ezredikben pedig a tagok 95-99 %-a egy fillért sem keres.
Ami az mlm-es termékeket illeti, egy vonatkozó mlm-es vicc:

– Mi lenne, ha a mobiltelefonok mlm-ben terjedtek volna el?
– Akkor ma minden kétszázadik embernek lenne mobilja, egy készülék negyedmillióba kerülne, egy perc pedig 10 euró lenne.

A legmodernebb beszerzési módszer manapság az ismeretlen emberek megbombázása, elsősorban szociális hálózatoknam. Az iwiw levélforgalmának nagy része ez lehet.

Bár nem vagyok aktív iwiw-es, s csak azért nem töröltem magamat, mert van még ott néhány ismerős, aki nem ment át a facebook-ra, én is kapok ott ajánlatokat. Ha üzenetet kapok, hogy levelem van az iwiw-en, szinte biztos, hogy az megint egy kéretlen mlm-ajánlat. Általában törlöm az ilyeneket válasz nélkül, de ha éppen unatkozom, levelezésbe kezdek a küldővel.

S végül egy mlm-paródia: hurramilliomosleszek.co.nr.