Pogácsakorrupció

By | 2022-09-21
Megosztás:

Nincs jobb, mint amikor az egyértelműen ellenzéki táborhoz tartozó megmondóemberek cáfolják meg a ballib ellenzéki dogmákat.

Nagy kedvencem ebben Pogátsa Zoltán. Most is elmondja, az alapvető ballib tézisek marhaságok.

A kedvencem a ballib szentek szentje, a korrupció. A ballibbant mitológia szerint a kiinduló pont a korrupciócval fertőzött társadalom, az emberek rendkívül gonoszok, lopnak, s korruptak. Aztán egy nap a fejükre csapni “hű. de csúnya, rossz emberek vagyunk!”, megtérnek, abbahagyják lopást, immár a kutyapiszokról is áfás számlát kérnek. Innentől kezve a jólét lassan elönt mindent, s a társadalom záros határidőn belül gazdag lesz, 101 %-os középosztállyal.

Mindez persze csak a nedves ballib álmok birodalma. A valóságban a korrupció nem ok, hanem okozat: a korrupció egyszerűen a szegény társadalom önvédelmi reakciója. 100 magyarból átlag 99 nem követeli meg, hogy a nála javítást végző szerelő számlát adjon, hiszen ezzel ő is pénzt vesztene (a maradék 1 is csak azért kér számlát, mert el akarja számolni cégköltségként). Mindenki tudja, veszteni fog, ha betartja a szabályokat, így a szabályok be nem tartása válik szabállyá.

S Pogátsa szépen el is mondja: Skandinávia 200 éve még a korrupció jelképe volt Európában, ma meg ott a legkisebb a korrupció. A korrupció úgy lett minimális, hogy az ország meggazdagodott, s immár az átlagember számára a szabálykövetés vált előnyössé. Azaz a jólét eredményezte a korrupciómentességet, s nem a korrupciómentesség a jólétet.

Magyarul az ilyen Hadházy-féle ballib főhösök szövege, mely mindent a korrupcióra alapoz, szimpla bugyutaság.