Propaganda

By | 2021-01-23
Megosztás:

A leglátványosabb – de leghatásosabb is – propaganda a képi. Manapság az átlagember nem olvas el semmit, ami pár mondatnál hosszabb. De a képek mindig rögzülnek.

Egy ideje figyelem a ballib médiáknak ezt a gyakorlatát: az összes számukra negatív személyről rossz fénykép van felhasználva, s az összes pozitívról jó.

Íme 2 tipikus példa.

A pozitív ember. Mosolygó, de nem vigyorgó ember, profin fényképezve, segítőkész, de határozott egyéniség. A fény kiváló, az arc egy része teljes fényben, a másik rész félhomályban, egyfajta rejtély, de jóindulatú rejtély. Az üzenet: rendes ember, megbízható, barátságos, de elvhű, keményen kiáll, ha szükséges.

A negatív ember. Nem beállított kép, az ember éppen ülő helyzetből álló helyzetbe került, emiatt ruháját igazítja, így keze nem ott van, ahol normálisan lenni kellene, így mintha mérges lenne. Rossz megvilágítás, a fény nem vízszintesen – ahogy az előbbi képen -, hanem függőlegesen változik, így kifejezetten kövérebbnek néz ki az alany, mint amilyen a valóságban. Ráadásul a háttér rendezetlen, kaotikus, egy félig kinyitott kocsiajtó arra utal: itt zavar van, se knyitva nincs teljesen, se bezárva nincs. Az üzenet: rendetlen alak, aki csak magával törődik, emiatt gerinctelen, elvtelen, semmiképpen se barátunk, esetleg a szeszélyes főnökünk lehet csak.

Hogyan lehet a manipulatív propaganda ellen küzdeni? Teljes mértékben sehogy, az is áldozata, aki komolyan hiszi, ő nem áldozata. De hatása jelentősen csökkenthető. Hogyan? Pl. úgy, hogy a pozitív fényképes cikkek tartalmát vonjuk kétségbe, ami a benne lévő pozitívumokat illeti, míg mindig tegyük fel a kérdést: mi lett elhallgatva. S persze tegyük ugyanazat a negatív fényképes cikkek esetében, csak persze fordítva.

S direkt egy személyes példa. Mint közismert, szeretek fényképezni. S bár profi nem vagyok, azért képes vagyok jó képeket csinálni. Íme egy példa: hogyan lehet előnytelen helyzetet jól prezentálni. 2018-ban a múzsám beteg volt, ennek hatására meghízott 10-15 kilót. Ebben az állapotban készült kép:

Ül és nem áll, így a hasa nem látszik, sem a megnövekedett derékbőség. A ruha persze ideális szintén: szűk, világos cicanadrág (leggings), lapos cipő, bő felső, közismert, hogy a cicanadrág bő felsővel soványít, de önmagában ez nem lenne elegendő. Aztán félfény az arcon, fej enyhén felfelé, így nem látszik a felesleges tömeg a nyakon. Nagyon oda kell figyelni, hogy az ember észrevegye, enyhén domborodik a hasi rész.