Rákosi antikommunista volt

By | 2019-07-15
Megosztás:

Rákosi tulajdonképpen antikommunista volt, mármint TGM szerint.

Kádár halálának 30. évfordulójára írt cikkjében képes volt leírni, hogy
Miért kellett a hűségeseket, olykor a legjobbakat bezárni vagy kivégezni? (…) azért, hogy a Párt megértesse magával és a néppel, hogy kommunizmusról márpedig szó sincs„. Tessék mondani, ez valami vicc?

Az írás többi része értékes, bár banális: leírja azt a tényt, hogy a liberális társadalom Kelet-Európában mindigis csak egy idegen betolakodás volt, a nyugati gyarmatosítás eredménye, s a nép sose azonosult ezzel. Ahogy Magyarországon a reformokat a nép már 300 éve is az idegen hatalmi érdekek megvalósulásának tekintette. Kelet-Európában – hála Istennek – sehol se alakult ki az kép, hogy a gazdag ember a sikerember, s ő megérdemli gazdagságát, így jogosan tagja az elitnek.

A kelet-európai ember tudja: a valóban gazdag ember mindenképpen gazember.

TGM persze tévesen azt mondja, azért mert ez nem „igazi” kapitalizmus volt, hiszen államfüggő volt, nem egy erős független nagypolgárság eredménye – ebben a téveszmében még érződik TGM egykori liberalizmusa -, pedig a kapitalizmus mindenhol ugyanígy kezdődött: az állam masszív segítségével. Csak aztán a gazdag magállamokban ez a nagypolgárság átvette az államot. Nálunk erre azért nem volt lehetőség, mert idegen kezekben állt a nagytőke, s annak nem volt semmi értéke egy független, liberális államot kiépíteni, jobb volt a félgyarmati modell.

S persze igaza van abban TGM-nek, hogy mindenhol rájött a hatalmon lévő kommunista elit, hogy a kommunizmus nem működik, talán csak Kambodzsa első kommunista időszaka (Pol Pot) a kivétel, ott sose alkudtak meg a vezetők.

TGM ellenzi a létezett kommunizmust. De akkor miért kommunista mégis? Túl okos ember ahhoz, hogy erre magyarázat lehessen az az újkommunista szöveg, hogy „az nem is volt igazi kommunizmus”, s ő le is írja: a kommunizmus megvalósította a felvilágosodást, mely ellen végig harcolt a korábbi elit.

Igen, pont ezért zsákutca a kommunista eszme: a liberalizmus ellen a liberális alapokat elfogadva harcol.