Raszputyin

By | 2020-05-28
Megosztás:

Nem az ember, hanem a dal a Boney M. együttestől. Amikor a magyar cenzúra nagyot bukott.

A Boney M. együttes a 70-es és 80-as évek második legnépszerűbbje volt a könnyúzenei kategóriában, azon belül is a diszkó-pop stílusban. A Boney M. egyébként egy német együttes volt, Németországban szerveződtek meg, de mind az eredeti 4 tagjuk karibi volt, majd a 80-as évektől lett egy afrikai ötödik tag is.

A diszkó-pop stílus volt az, melyet sose tiltottak a kommunista államokban, sőt még támogatásban is részesült sok esetben. Itt a szövegek jellemzően banálisak voltak, s mindenképpen teljesen politikamentesek. A rock vagy a – Magyarországon nem annyira, de pl a Szovjetúnióban csúcsnépszerű „bárd” stílus – veszélyes volt, ott lehetett tartani az esetleges „helytelen” mondanivalótól, de a diszkó-pop esetében nem kellett aggódni.

Az éber magyar cenzúra azért nyitva tartotta a szemét. A magyar előadókkal persze nem volt gond, minden dalszöveg engedélyeztetésen ment keresztül, de a nyugatiakra odafigyeltek.

Szóval amikor megjelent 1978-ben a Rasputin című dala ennek az együttesnek, a magyar hatóság reagált: hűha, ez a dal gúnyolódik az orosz történelmen, majd a dal utolsó sora meg egyenesen az, hogy „ó, ezek az oroszok!”! Így a dal gyorsan le lett tiltva magyar rádióban (akkor, ugye, ebből 1 darab volt), sőt a határon elkobozták az ezt a dal tartalmazó lemezeket is.

A röhej: a szovjet elvtársak nem érezték gúnyosnak a dalt, hanem éppen ellenkezőleg: pozitívan értékelték, hogy a kor második legnépszerűbb nyugati együttes orosz témát dolgoz fel. Plusz még az is benne van a dalban, hogy az orosz férfiak jó szeretők. Szóval nem tiltás lett, hanem Boney M. lett az első nyugati pop együttes, mely meghívást kapott, majd koncertezett a Szovjetúnióban.

De a magyar cenzúra nem reagált, maradt a letiltásnál még évekig, valószínűleg presztízsokokból már.

a Boney M. 1978-ban Moszkvában

A mai Oroszország egyébként valószínűleg a világ egyetlen helye, ahol a 70-es, 80-as évek diszkósztárjai képesek tízezres koncerteket szervezni. Hihetelenül népszerű máig a pop-diszkó zenei kor arrafelé.

a Boney M. 2014-ben Moszkvában (az eredeti tagokból már csak 2 hölgy aktív)