Rész és egész

By | 2021-02-26
Megosztás:

Amióta a tudás mennyisége megfoghatatlan – úgy a középkor óta -, nagy probléma a szaktudás és az általános tudás közti ellentét.

Az ókorban még könnyű volt: egy művelt, elegendő szabadidővel rendelkező ember képes volt nagyjából 20-25 év alatt minden tudást felhalmozni. Ez az utóbbi kb. 700-800 évben immár képtelenség.

Azóta probléma mi jobb:

  • egy adott területen szakembernek lenni, elvesztve ezzel az összképet, vagy:
  • az általános képre törekedni, ezzel azonban egyetlen területen se lenni szakembernek.

A szakemberség hívei azt mondják a másik táborról: felületesek, csak össze-vissza halandzsáznak, semmi szükség „általános” összképpel foglalkozó emberekre, mert teljesen elegendő, ha összeállnak a szakemberek, mindenki ismer jól valamit, az összeredmény pedig az összkép, azaz semmi szükség emberekre, akik ezt megtennék önmagukban.

Ennek az elképzelésnek a népszerű következménye az úgynevezett „szakértői kormány” nevezetű ideálkép. Ami természetesen marhaság, szakértők nem képesek ugyanis kormányozni, a kormányzás valójában egy külön szakma, a politikusi szakma része, s a politikusi szakma pedig éppen arról szól, hogy nézzük az összképet.

Az összkép hívei természetesen pontosan ezt állítják, a másik tábort – túlzó módon persze – „szakbarbároknak” minősítve.