Rúfiusz Benjámin és a biztonsági őr

By | 2013-02-19
Megosztás:

Munkaidő után Rúfiusz Benjámin,azegyszerű bankalkalmazott beugrott a közeli közértbe bevásárolni, de előtte még bement a bolt melletti gyógyszertárba venni egy kálciumos pezsgőtablettát meg egy rágógumit.

Amikor befejezte a vásárlást a közértben és fizetett, csodálkozva vette észre, hogy a biztonsági őr eléáll, s kéri, hogy kövesse.

Követte őt, egy kis belső szobába, ahol a biztonsági őr kérte a blokkkot, átnézte azt, majd felszólította Benjámint, hogy űrítse ki a zsebeit.

Benjámin engedelmeskedett, kivett zsebeiből egy kulcscsomót, egy papírzsebkendőt és egy rágógumit. A belső zsebeit nem űrítette ki.

A biztonsági őr dialmasan rávetette magát a rágógumira, látszott, hogy pont erre várt:

– Ez nem szerepel a blokkon, jegyzőkönyvet veszünk fel, hívom az üzletvezetőt – mondta, s meg sem várva Benjámin válaszát, kiment a szobából.

Fél perc múlva megjött újra egy nővel együtt, aki az üzletvezető volt. Az üzletvezető zavart pillantást vetett Benjáminra, majd leült a szoba sarkában lévő asztalhoz, s írni kezdett.

Benjámin hirtelen benyúlt belső zsebébe, s érezte, hogy ott egy blokk van, amit furcsállott, mert szinte mindig eldobja vásárlás után a blokkokat a legközelebbi szemetesnél. Kivette zsebéből a gyűrődött blokkot, s meglepődött: a gyógyszertári blokk volt az, rajta a kálciumtablettával és a rágógumival!

Gyorsan az üzletvezető elé tette a blokkot, aki végignézte, majd felállt az asztaltól, s mélyen terhelő tekintettel nézett a biztonsági őrre:

– Ferikém, vezesd ki az urat! – mondta, s gyorsan távozott.

Ferike, a biztonsági őr, azonban megjegyezte:

– Hát, én ilyen trükköt még nem láttam. LÁTTAM a lopás pillanatát! Ügyes…

Benjámin elindult vissza a bolt felé, de a biztonsági őr eléállt, mutatva az utat, hogy ne arra menjen ki, hanem a hátsó bejáraton keresztül.

– Nem, a főbejáraton fogok kimenni, hibáztál, Ferike – mondta határozottan Benjámin.

– Legyen szíves ne tegezzen!

– De, tegezlek, Ferike, mert egy szarjankó minimálbéres lúzer vagy, ami önmagában persze még nem baj, de legalább bocsánatot kértél volna, miután hibáztál. De se te, se a főnököd nem kértetek elnézést, pedig hibáztatok. Most pedig hátul akarsz kivezetni, leplezni próbálva ismét hibádat. – S Benjámin elindult be a eladóterületre. Ferike már feladta a harcot, csak követte őt, de nem merte többé megállítani próbálni.

Soha többet nem vásárolt abban a boltban Benjámin. A bolt meg is szűnt fél év múlva. Helyén egy bankfiók lett.