Sajátos mértékegységek

By | 2022-03-14
Megosztás:

A világ szinte minden országában az egyedül hivatalos mértékegység a SI, leánykori nevén „méterrendszer„. Összesen 7 ország van, ahol nem használják: USA, Mianmar, Szamoa, s 4 volt amerikai gyarmat: Libéria, Marshall-sz., Mikronézia, Palau.

Viszont mindenhol van helyi sajátosság:

  • nem minden hivatalos mértékegység van használatban mindenhol,
  • mindenhol vannak történelmi mértékegységek, melyek párhuzamosan használatosak a hivatalos rendszer mellett.

A témáról van számtalan cikk a neten, így csak arról a 4 országról írnék, ahonnan személyes tapasztalatom is van: Bulgária, Kuba. Magyarország, Oroszország.

Kuba esete rendkívül érdekes. Mint sok minden másban, Kuba ebben is spanyol és amerikai hatások keveredése. Szóval Kuba átvett egy sor amerikai mértékegységet, s bár hivatalosan ezek sose voltak bevezetve (még a spanyol gyarmati uralom alatt be lett vezetve a SI), használatuk máig megmaradt a hétköznapi életben, de egyes esetekben még félhivatalosan is. Íme ezek:

  • libra (ez az amerikai pound spanyol neve), azaz font tehát = 0,45 kg, ez annyira erős használatban van, hogy az átlag kubai máig ha kg-ot hall, gyorsan megszorozza 2,2-vel, hogy jobban értse miről van szó, még a jegyrendszerben is inkább librában adják meg a járó mennyiségeket!,
  • galón (ez az amerikai gallon spanyol neve), 1 galón = 3,79 liter, azaz font, ezt szinte csak üzemanyagra használják ma már,
  • onza (ez az amerikai ounce spanyol neve), csak folyadékokra használatos, 1 onza = 29,6 ml, 1 galón = 27 onza, azaz 128 onza, használata ma már csak az idősebbek között esik meg.

Amikor kisgyerek voltam, Magyarországon még tömegesen nem négyzetméterben, hanem négyszögölben adták meg a telkek nagyságát, ez kb. 3,6 m2-t jelentett. Nagy területekre meg a holdat használták, 1 hold = 1600 négyszögöl, azaz = 0,58 hektár. A hold még ma is hallható, bár egyre ritkábban, a legtöbb hirdetésban pl. ma már jellemzően hektár szerepel.

Az igazi magyar sajátosság a dekagramm és a deciliter. A dekagramm használata szinte ismeretlen a volt Osztrák-Magyar Monarchia területén kívül, egy átlag bolgár pl. meg se érti mi ez.

Hasonló a helyzet a deciliterrel.

Bolgáriában és Oroszországban sajátosság, hogy az italt liter alatt nem térfogat-mértékegységben, hanem tömeg-mértékegységben adják meg, azaz fél liter, negyed liter, de a tized liter az már 100 gramm. Pl. bolgár kocsmában a kis adag az 50 g, a nagy adag pedig 100 g, a „fél deci” és „egy deci” mondást meg se értik.

Bolgár – s egyben balkáni és közel-keleti – sajátosság, hogy nagyobb területeket dekárban adnak meg, nem hektárban. A dekárt viszont az átlag magyar nem ismeri, pedig ez egyszerűen 1000 m2, tehát 0,1 hektár.

AXGJXF Alien Encounter