Segítség, a versenyképesség!

Megosztás:

Meg kell mondani, most a ballib politikacsinálók óvatosabbak.

Úgy tűnik, tanultak abból, hogy a bankok oldalán állni a devizahitelek kérdésében, a monopolszolgáltatók oldalán állni a rezsicsökkentés ügyében, s a terroristák oldalán állni a migránskérdésben még a saját szavazótáborok egy részének elvesztéséhez is vezet, nemhogy tudna ez újabb szavazatokat hozni.

Most hát, hogy Orbán komoly mértékű béremelést jelentett be, a ballib politikusok zöme a hallgatást választotta, s még a ballib megmondóemberek zöme is inkább elbagetellizálni igyekszik az emelést, nem támadni azt. Meglepő, de a ballibek képesek tanulni a múltból.

Persze hátul, csendben most is megy a morgás. Lám, az egész gazdaság csődbe megy a „hatalmas bérek” miatt, de ez nehezen egyeztethető össze az eddigi szólamokkal, hogy miért magasabb 15 %-kal a szlovák bér a magyarnál. S persze halkan megy az évtizedes ballib panaszdal: nem elég magas az úgynevezett termelékenység, meg nem lehet fizetést adni a nemlétezőból, továbbá oda az ország versenyképessége.

greed

Mi a valóság?

A magyar termelékenység nyugati szintű, ha nem így lenne, nem lennének az országban nyugati gyárak, üzemek.

A fizetés politikai kérdés, nem gazdasági sosem. Erőpozíció kérdése mennyi a profit és mennyi a bér, ez nem gazdasági kérdés.

A versenyképesség szó pedig perverzió. Valós jelentése: mi éri meg jobban a tőkéseknek? Természetesen  a tőkének az a legideálisabb, ha kicsik a bérek és így nagyobb a profitja. De ez kit érdekel a tőkén kívül? Senkit.