Szakemberek

By | 2020-09-14
Megosztás:

A ballib narratíva egyik fő eleme – s ez a liberális eszme fő fantáziája is egyben – a függetlenség. A függetlenség azt jelenti: az illeti nem függ semmilyen, nem-liberális entitástól, Magyarul: az független, aki liberális.

Ennek közvetlen leágazás a szakemberség, de ez már nem kifejezetten liberális duma, hanem specifikusan magyar ballib találmány.

Olyat ugyanis egy épeszű nyugati liberális se állít, hogy létezik semleges szakemberség. Esetleg egyszerű vagy műszaki jellegű kérdésekben létezhet: pl. egy vízvezetékszerelő valóban semleges szakember, bár még náluk is lehetnek véleményeltérések, mely típusú cső a legjobb az adott esetben. De már a természettudományokban egyenesen iskolák, irányzatok léteznek, melyek esetleg ugyanarról ellentétes dolgokat állítanak. S persze egyik tudós se állítaná, hogy az ő irányzata az igazi szakmaiság, minden más meg szakbarbár marhaság.

S még inkább így van a humán tudományokban. Kedvencem a pénzügy, a közgazdaságtan, a politika. Ezekben a ballibek szerint van az ő álláspontjuk, ami semleges szakmaiság, s minden egyéb. Persze a valóságban itt végképp nincs semleges álláspont. A közgazdaságban egész más értékelés van ugyanarra, az illető közgazdász által követett irányzat szerint, pedig mindegyik „szakember”, íme az 5 talán legismertebb ma is hirdetett elmélet:

  • a legelterjedtebb – a ballibek számára ez a szent tan – a neoklasszikus iskola, mely szerint a gazdaság az egyszerre értelmes és önző egyének árucserére irányuló tevékenysége, s minden probléma megoldása a szabad piac és a lehető legkisebb állami beavatkozás,
  • az osztrák iskola (ma már ez ritka szerencsére) a neoklasszikus turbó verziója, még kevesebb államot akar, sőt a nemzeti bankok megszüntetését is,
  • a monetarizmus (más néven chicagói iskola) a nemzeti bankra esküszik, annak kamatpolitikája a fő tényező, hogy a gazdaság jól működjön,
  • a keynesiánus iskola szerint az egyének önzők és irracionálisak, ezért állam aktív szerepe szükséges a gazdaságban (nem csak a pénzügyekben), nélküle a gazdaság nem képes megfelelően működni,
  • a marxista iskola szerint a a gazdaság az egyszerre értelmes és önző egyének termelésre irányuló tevékenysége, mely nem képes jólétet eredményezni, ezért a magántulajdon megszüntetése és tervgazdálkodás bevezetése szükséges.
egy politikus „szakember”, aki szerencsére már megbukott

Most viszont azt is „megtudtuk”, a liberális út a szakmaiság a színművészetben, s minden más abszurditás. S ha nem minden poszton ballibek vannak, az a „semlegesség” sérülése.