Szekták Magyarországon

By | 2019-06-27
Megosztás:

A négy legnépszerűbb magyarországi szekta szociális háttere.

Jehovisták. Jelemzően apolitikus kétkezi munkások, parasztok, kis műveltségű, nem iskolázott emberek, akik biztos keretekre vágynak, tiszta, szigorú, de könnyen teljesíthető lelki szabályokra.

Krisnások. Városi liberális fiatalok, akik beleuntak a drogozásba és az orgiákba, majd bió-ökö-vegánok lettek, de ez kevés lett, s valami plusz szellemit akarnak ehhez, plusz egy erős kezet, aki pofont ad nekik időnként,

Hitgyülisek. Alsóközéposztálybeliek, akik szeretnének csodákat, kedvező áron, expressz módon, kis fájdalommal, kevés lemondással.

Szcientológusok. Átlagnál több pénzzel rendelkező ateista értelmiségiek, akik szeretnénekk valamiféle könnyen megérthető, tudományosnak látszó, de mégis valahol bizseregtetően kissé misztikus tant, mely simán megvehető pénzért, s nem kell más áldozatot hozni érte.

Vallástanilag e 4 csoport közül csak egy, a Hit Gyülekezete tartozik a szélesen vett kereszténységbe: újprotestáns. keresztény-cionista, pünkösdista felekezet.

A jehovizmus marginális vallás, keresztény alapokkal. Egy ókori keresztény eretnekség modernizált verziója.

A krisnaizmus európaizált hinduizmus. Olyan gyorséttermi hinduizmus.

A szcientológizmus pedig áltudományos művallás, szinte vallásparódia.

A jehovizmus és a krisnaizmus totalitárius vallás, a tagok életánek minden pillanat a vezető kezében. A másik kettő jóval szabadabb vallás, azaz csak lelki eszközökkel irányít.