Szovjet adás Bulgáriában

By | 2022-02-07
Megosztás:

Amikor 1986-ban kikerültem először Bulgáriába, több dolog is meglepett. Ezek egyike a „szovjet péntek” nevű sajátos dolog volt.

A bolgár televíziózás kicsit el volt maradva a magyartól. A rendes, állandó sugárzás is később indult, 1959-ben, egyetlen csatornával, s nem állandó műsorral, a sugárzás kora reggel keződött és éjfélig tartott. Viszont a tv nem sugárzott saját műsort péntekenként, ilyenkor egy az egyben a szovjet tv első csatornája volt sugározva.

1975-től lett kettes bolgár csatorna is, de csak hetente 3 napon sugárzott, s pénteken pont nem, azaz pénteken csak szovjet tv-t lehetett nézni az országban. Bármilyen műholdas vevőeszköz be volt tiltva, így mást csak olyanok nézhettek, akik valamely határmenti régióban éltek. Szófia a szerb határhoz van közel (kb. 60 km), de ahhoz túl messze – s a terület dombos -, hogy elérjen a szerb (jugoszláv) tv sugara, de pl. a Fekete-tenger déli bolgár partvidékén simán bejöttek az erősebben sugárzó török csatornák.

1986-ban a bolgár vezetés úgy döntött, a tervezett harmadik bolgár tv-csatorna nem lesz megvalósítva, a már kész kiépített infrastruktúrán pedig a szovjet egyes csatorna lesz adva. (S egészen 1997-ig ez így is maradt.) Így tehát pénteken csak a szovjet tv-t lehetett továbbra is nézni, míg a többi napon lehetett választani az 1-2 bolgár csatorna és a szovjet adás között.

Az eredeti cél persze ideológiai volt: a kommunista eszme terjesztése a fő helyről. meg az orosz nyelv népszerűsítése.

Utóbbihoz hozzá kell tenni, a bolgár és az orosz közeli nyelvek, egy átlagos bolgár nulla orosz tudással is megérti az orosz beszéd kb. 30-40 %-át. Kis tanulással pedig ez 70 %-ra emelkedik, márpedig 1990-ig a bolgár oktatási rendszer minden szintjén kötelező tárgy volt az orosz nyelv. Szóval a legidősebbeket és a kisgyerekeket leszámítva a lakosság 100 %-a képes volt nézni az orosz adást, élvezhető szinten.

A „baj” akkor jött, amikor Gorbacsov meghirdette 1987-ben az új irányt: azaz átépítés, nyíltság, s gyorsítás (igen, ez a harmadik is volt, bár ma már mindenki csak az előbbi 2-re emlékszik), oroszul peresztrojka, glasznoszty, uszkorenyije (перестройка, гласность, ускорение) – visszatérve a bolgár-orosz hasonlóságra, ugyanez bolgárul preusztrojsztvo, glasznoszt, uszkorenie (преустройство, гласност, ускорение), a 3 szóból 2 ugyanaz, csak kicsit más a kiejtés, az egyik pedig nem azonos ugyan, de ugyanazokból a szógyökökből áll.

Persze kezdtben senki se vette komolyan a gorbacsovi új irányt, addig is sokszor voltak új irányok meghirdetva.

A korabeli szovjet vicc szerint:

– Miért tart ilyen sokáig a kommunizmus építése?

– Mert minden pártkongressztus teljes megújulást hoz.

Csak ezúttal kiderült: ez tényleg új irány. Én 1988-ban kezdtem észlelni a szovjet tv műsorában, hogy az addig szabványos, papírról párthatározatokat felolvasó öltönyös 60-éves bácsik és nagyestélyis 50-éves nénik dögunalmas „műsora” mellett valódi események kezdenek zajlani: pl. magyarázó műsorok, sajátos véleményű dokumentumfilmek, sőt viták.

A helyzet egyre fokozódott. Az ember eleinte azon gondolkodott egyes szövegek után, vajon nem lesz-e hamarosan leváltva a tv egész vezetősége, s műsorban szereplők meg azonnal letartóztatva.

Én akkor lettem teljesen biztos, hogy mindez teljesen komoly, amikor az 1988. november 7-i ünneplés keretein belül volt egy olyan műsor, melyben az egyik résztvevő szidta Lenint. Lenin a szentek szentje tabu volt a szovjet közéletben, a hatalom elleni kritikai hozzáállás bevett módja is az volt, hogy „letértünk a lenini útról, vissza kell térni rá”. De nyíltan elvetni Lenint kb. olyan volt, mint zsidó közösségben tagadni a holokausztot.

Közben a szovjet tv egyre népszerűbb lett Bulgáriában. Ott egyre inkább olyan dolgokat lehetett hallani, amiket korébban csak a SZER, a BBC, s a DW bolgár adásaiban. A bolgár vezetés pedig nem tehetett semmit, elképzelhetetlen lett volna a szovjet tv elleni bármilyen intézkedés.

Elterelő trükkök persz lettek. Pl. javítva lett a bolgár tv minsége, jövel több nyugati zene, nyugati filmek lettek leadva. A bolgár zenéből pedig a diszkó és rocj átkerült a tűrt kategóriébül a támogatottba.

A szovjet péntek 1990 elején szűnt meg Bulgáriában, pár hónappal a rendszer bukása után. Ma is népszerűek az orosz csatornák egyébként, de persze ma már más ennek a környezete. Mindenesetre még az legolcsóbb kábeltévés csomagokban is van orosz csatorna.