Sztálint dicsőítik-e Oroszországban?

By | 2016-10-26
Megosztás:

Gyakori vád az orosz állam ellen, hogy rehabilitálja Sztálint és a kommunizmust.

Mi is a valós helyzet?

Átlag minden negyedik-ötödik orosz ma is meggyőződéses kommunista. Ez persze nem jelenti azt, hogy mindenben egyetértene a kommunista uralom minden tettével, de jelenti azt: alapvonalakban egyetért vele. Azaz a marxista tanítást jónak találja, helyesnek, általános érvényűnek, s ha el is ítéli Lenin, Sztálin vagy más szovjet kommunista vezér valamelyt tettét, azt bocsánatos bűnnek vagy valódi, nem megbocsátható bűnnek, viszont az eszméhez képest másodlagos elhajlásnak tekinti.

A kommunista párt ma is a második legerősebb párt Oroszországban. Ráadásul egyes kommunista jelképek orosz jelképekké nemesedtek, különösen az Oroszországon kívüli ex-szovjet területek orosz közösségei között. Amikor még a Krím Ukrajnához tartozott és a hatalom el akart távolítani egy Lenin-szobrot Szevasztopolban, az egyik központi térről, szabályos ellenállási mozgalom szerveződött a szobor megmentésére.  Már úgy tűnt sokaknak, hogy az ukránok az “orosz Lenin” ellen vannak és nem a “kommunista Lenin” ellen.

lensta

Érdekes jelenség: Sztálin messze népszerűbb Leninnél a mai Oroszországban, talán a kommunistákat leszámítva, akik számára ők a két egyenrangú főhős.

Mi a nem-kommunista oroszok (ez a lakossága 75-80 %-a) viszonya Sztálinhoz?

A vélemények 3 csoportra oszthatók:

  1. A kommunizmus rossz volt Oroszország számára, letérítette a helyes útról, hatalmas károkat okozott az országnak, de Lenin a főbűnös, nem Sztálin. Sztálin javított Lenin rendszerén, azt nemzetibbé tette, leküzdte annak nyugatos vonásait. Sztálin – akaratlanul is – visszahozta részben Oroszország dicsőségét.
  2. Lenin is és Sztálin is gonosztevő zsarnokok, de Sztálin érdeme, hogy megmentette az országot a németek általi totális feldúlástól.
  3. Az egész kommunizmus gonosz eszme, s minden vezetője káros. Sztálinnak nincsenek érdemei, a háborút se ő nyerte meg, hanem az orosz nép. Nincs mit foglalkozni vele.

Nem keverendő semmiképpen azonban a Sztálinhoz és a kommunizmushoz való viszony a Szovjetúnióhoz való viszonnyal! A Szovjetúnió széthullását szinte mindenki tragédiának tekinti, sőt az antikommunisták éppen a kommunizmus egyik bűneként sorolják fel az ország szétesését. Ez teljesen érthető: Lenin hozott létre szövetségi államot a régi Oroszország helyén, s ez a közjogi berendezkedés tette könnyűvé a szétesést a 90-es évek elején. Ezzel pedig többévszázados orosz területek is elvesztek. A Szovjetúnió szétesése egyfajta orosz Trianon. Magyar fejjel ez megérthető: a Habsburgokat ellenző magyarok is tragikusnak tartják Trianont, nem mondják azt, hogy milyen jó, hogy megszűnt a Habsburg-uralom. Ugyanez az oroszoknál: a kommunizmus bukását pozitívumnak tekintő oroszok számára is tragédia az ország szétesése 1991-ben.

stalintavalyi kommunista plakát, felirat:”december 21. születésnap – nem loptam, s ezt másoknak se engedtem meg – az országot felépítettem, nem kiárusítottam – a fiaimat a frontra küldtem harcolni a hazáért, nem Angliába”