TGM és a cigányok

By | 2020-02-02
Megosztás:

TGM új cigány tematikájú cikke, persze ha leszedjük róla a 10 %-nyi orbánozó vörösfarkot, kifejezetten jó.

(merce.hu)

Csak egy dolgot emelnék, ami megtör egy liberális alaptabut.

Van kétfajta nemzetfelfogás a világon, a francia eredetű „nyugati”, s a német eredetű „keleti”.

A nyugati azonosítja a nemzetet az országgal és az állampolgársággal. A keleti pedig azonosítja a nemzetet a nemetiséggel, az etnikummal.

A mai magyar liberális közvélemény nem tud dönteni a kettő között, mert egyrészt a valóságot nem tagadhatja le, azaz azt, hogy a határontúli magyarok is magyarok (most nem beszélve a ballib eszmeiség gyurcsényista ultra vonulatáról, mely szerint pl. a székelyek románok, ez azonban marginális álláspont a ballib áramlaton belül is), tehát itt a keleti verziót alkalmazza, viszont a magyarországi kisebbségeket nem akarja „kirekeszteni”, így őket meg magyarnak mondja, azaz itt meg nyugati verziót alkalmaz. Ami tudathasadásos eszme így egyszerre.

Innen aztán a cigány tabu. Nem szabad azt állítani, hogy a cigányok nme magyarok, mert „ők is magyarok„. Pedig hát nem azok. S ahogy TGM rámutat, ugyanez a helyzet a zsidókkal is. Ezen különálló népek, azaz magyarnak minősítésük abszurd. Ugyanolyan abszurd, mint a kárpátaljai magyarok ukránnak minősítése.

Természetesen vannak emberek akik cigány/zsidó/bármimás származásúak, s ma magukat magyarnak tekintik, s vannak kettős identitású emberek is. Ezzel semmi gond. De attól, hogy pl. a zsidó származásúak nagy része Magyarországon magyarnak, vagy magyarnak is tekinti magát. még nem következik, hogy a zsidók úgy általában magyarok. Hiszen ez olyan abszurdum mint azt állítani, hogy mivel léteznek magyar származású amerikaiak, ezért a magyarok amerikaiak.

TGM jól írja le: magyarnak lenni nem valamiféle kitüntetés, melyet egy szerv odaítél, s melyet nem megadni pedig rasszizmus, hanem egy nemzetiség, bármennyire is hihetetlen ez.