Változó idők

By | 2024-02-28
Megosztás:

A YouTube néha vicces dolgokat ajánl.

Most volt, múlt pénteken az Orosz Hadsereg ünnepnapja (hivatalosan: a Honvédő Napja). Ez eredetileg a Vörös Hadseeg létrehozázásának napja az orosz polgárháború alatt, de a nap meg lett tartva a rendszerváltozás után is, csak már nem hangsúlyozva a politikai elemet benne.

Egyébként a szovjet korban se volt teljes infó az eseményről, mert a Vörös Hadsereg létrehozásában a legnagyobb szerepet Lev Tockij játszotta, aki Sztálin alatt ellenségnek számított, de a sztálini idők után is legalábbis a nem teljesen pozitív emberek között volt számontartva, csak Gorbacsov alatt lett rehabilitálva.

S ekkor született meg, a Vörös Hadsereg létrehozásakor a Vörös Hadsereg himnusza, címe: „A Vörös Hadsereg erősebb mindenkinél!”. A zeneszerző egy zsidó kommunista volt, a szövegíró is – akkoriban az orosz kommunistáknál nagyon erős volt a zsidó elem (maga Trockij is az volt). A szerzőket aztán nem emlegették sokat, mert egyikük még a 20-as években kiábrándult a kommunizmusból, kivándorolt az USA-ba és ott a musical-iparágban helyezkedett el, több hollywoodi filmhez írt zenét – lásd adatlapját az IMDB-n itt -, de maga a dal az egész szovjet korban folyamatosan szerepelt minden ünnepen. Meg népszerű is volt, maga a zene remekmű, a gyerekesen naív szöveg ellenére is.

Szóval a YT ezek szerint számon tartja ezeket az ünnepeket. S feldobta nekem a dalt, mégpedig rock-and-roll verzióban. Ezen nagyon meglepődtem: ha a szovjet korban valaki megpróbálta volna a dalt rockosítani, a börtön várta volna 4-5 évre, nem fellépés a Hadsereg énekkarával közösen:

Sz. Pokrassz – P. Gorinstejn: A Vörös Hadsereg erősebb mindenkinél! – előadja: a Ljube együttes és az Orosz Hadsereg Alexandrov Zenekara