Vannak-e Magyarországon oligarchák?

By | 2015-08-05
Megosztás:

A válasz egyenesen és röviden: Magyarországon nincsenek semmilyen oligarchák, se fideszesek, se ballibek.

Persze mindkét tábor a másik gazdagjait oligarcháknak mondja, de ez csak hazug propaganda.

Mi is az oligarcha? Olyan ember, aki vagyona, gazdasági hatalma révén képes alapvetően és meghatározóan képes befolyásolni a politikát. A hangsúly az alapvetően és a meghatározóan szavakon van, mert nyilvánvaló, hogy a több pénz mindig, mindenhol nagyobb befolyást jelent, kivéve a totális diktatúrákat.

Szóval az oligarcha nem a „nagyon gazdag ember” szinonímája. Hanem olyan embert jelent, aki irányítja a politikát.

Magyarországon ez a jelenség sosem alakult ki. Se ballib, se fideszes oligarchák nincsenek. A két nagy magyar politikai tábor túl erős ahhoz, hogy a gazdasági szereplőknek lapot kellene, hogy osszon. Magyarországon a nagy gazdasági hatalommal rendelkezők függenek a politikától, s nem fordítva.

Oligarchák léteztek pl. Oroszországban a 90-es években, a liberális demokrácia alatt. Volt 20-30 ember, akiktől minden függött. Ha egy politikus nem tetszett nekik, leváltották. Putyin nagy államreformjának egyik eleme éppen az volt, hogy az oligarchákat felszámolta: ma az orosz politikát csakis a választott politikusok irányítják, nem a milliárdosok.

Ma Magyarországon mindent egy ember dönt el, Orbán, s aki kicsit is ismeri Orbánt, tudja, hogy ha bárki milliárdos utasítani próbálná őt, az a milliárdos hamarosan jól megnézhetné magát. Esetleg másnap hirtelen jönne egy új jogszabály, mely éppen az adott milliárdos üzleti érdekeit sújtaná. Az oligarchák esetében ez pont fordítva van: ha a politikus nem táncol az oligarcha akarata szerint, a politikusnak esik bántódása.

A nyugati liberális demokráciában szintén nincsenek oligarchák. Minek lennének, mikor maga a rendszer eleve a leggazdagabbak érdekei alapján működik. Olyan ez, mint a szerencsejáték – minek csalna a játékszervező, ha a játék szabályai eleve csillagászati hasznot hoznak neki.